VMware размества слоевете в ИТ индустрията

VMware размества слоевете в ИТ индустрията

VMware размества слоевете в ИТ индустрията

 

 

Интервю с Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на VMware за България, Европа, Близкия изток и Африка

- Госпожо Стефанова, как за по-малко от 9 години българският офис на VMware се превърна в най-големия европейски хъб и един от стратегически най-важните центрове в глобален мащаб?

- С наистина много работа, високи амбиции, ясни цели за развитие и талант. Така за този период успяхме да обогатим портфолиото си от дейности с изключително висока добавена стойност за VMware, което ни направи ключов център за компанията в глобален мащаб. Нашият екип притежава техническа експертиза на световно ниво, което е причина на нас да се гледа като на стратегически партньор както за развойна, така и за научноизследователска дейност и иновации. Освен че разработваме водещи продукти за компанията, ние ги и развиваме, като към тях добавяме нови решения, които пряко влияят върху цялостното бизнес развитие на VMware. В допълнение към това от две години у нас работи и Център за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения. Той е първи по рода си за VMwarе в глобален план и има изключително важна роля за развитието на бизнеса на компанията в регионален и

световен мащаб. Инженерите в него помагат на клиенти от цял свят по-успешно да използват нашите продукти, като същевременно генерират и приходи от професионални услуги за компанията.

- С кои индикатори мерите постиженията дотук и кое ви дава убеждение, че посоката е правилна?

- Всичко това нямаше да е възможно без изключително мотивирания, сплотен и талантлив екип в София. Имаме страхотни професионалисти и продължаваме да търсим софтуерни експерти и мениджъри, които да бъдат част от разработката на следващата вълна от иновации в компанията в сферата на софтуерно дефинираните технологии. Доказателство, че вървим в правилната посока, са не само нарастващите инвестиции в България, но и оценката на обществото за цялостния ни принос към развитието на софтуерната индустрия. За нас е чест, че БАИТ ни награди като „ИТ компания на годината“, имаме отличия и за социална отговорност и развитие на човешките ресурси. Наскоро бяхме отличени и с първо място в категория „Софтуер“ на класацията ИКТ Топ 100 на Computerworld за най-високи приходи за 2015 година. Нарастващите инвестиции и признанието, демонстрирано от индустрията, са важни индикатори за добро и стабилно развитие, но

неимоверно важен фактор за успех за нас остава нивото на мотивацията на нашите служители, възможността да се реализират и да продължават да променят ИТ индустрията с иновациите, които създават.

- Каква ще е стратегията ви за развитие на нашия пазар оттук нататък?

- Залагаме си още по-амбициозни цели и по-конкретно ще приложим стратегии за изграждане на портфолио от продукти, решения и услуги, генериращи приходи от 1 млрд. долара за VMware. Вярваме, че благодарение на иновативното мислене, тясната връзка с клиентите и професионализма на екипа бихме могли да постигнем целите си до няколко години.

До края на 2016 г. ще се фокусираме върху софтуерно дефиниран център за управление на данни, както и развитието на решения за управление на мобилни устройства, данни и приложения.

Планираме инвестиция и в развитието на целия офис в България, разширяването на портфолиото от специалисти и от разработвани продукти от инженерите тук. В България освен експертен инженерен екип имаме и специалисти по техническа документация и финансови анализатори. Във всички свои направления търсим таланти, които имат желание за перспективна кариера.

- Бихте ли ни дали пример за проект, тръгнал от България, който може да трансформира софтуерната индустрия?

- Примерите са много. Тези проекти са в сфери на облачните технологии, сигурността, дистрибутираните системи, водещи за индустрията направления като интернет на нещата (Internet of Things - IoT), машинно обучение (Machine learning) и други. В процеса на разработка инженерите си колаборират с цялата екосистема от клиенти и партньори. Работим по потенциално нови продукти и/или решения на компанията за най-различни сектори (финансов, автомобилен и други).

Екипът ни в България е в основата на разработване на цялостна облачна услуга за възстановяване на информационни системи при бедствия, която може да замени остарелите, сложни и скъпи

системи, използвани в тази сфера. Решението Business Continuity and Disaster Recovery, базирано на софтуера за асинхронно репликиране на виртуални машини vSphere® Replication™, вече се използва широко от наши клиенти в цял свят.

Друг пример е проект на български инженери съвместно с Airwatch (компания, придобита от VMware), които работят върху революционно решение за автомобилната индустрия, насочено към сигурността и управлението на т.нар. IoT платформи. Нашите решения в тази област включват свързаността на IoT устройствата с облака, както и управлението на тези софтуерни устройства чрез нашите технологии. Пазарът на IoT е огромен.

Създаден изцяло в България и впоследствие продуктизиран е и проект, свързан с multi-cloud стратегията на компанията. Той има за цел да помогне на нашите клиенти по-лесно и безпроблемно да преместват различни видове решения за управления на данни от един публичен доставчик на облачни услуги в друг.

В процес са и проекти в областта на здравеопазването, финансовите услуги, анализиране на големи масиви от данни и други. Вече девет години нашият устрем към все по-иновативни и

перспективни проекти не спира.

- Какво кара талантите да избират кариера във вашата компания и съответно на какво могат да разчитат от вас като работодател?

- Едно от основните ни предимства като работодател е диверсификацията, която предлагаме на служителите в компанията – разнообразие в екипа, в начина на мислене, в работата. Създаваме среда, в която именно нестандартният подход и многото гледни точки вдъхновяват, развиват и помагат за създаването на иновации. Насърчаваме тази иновативна среда чрез редица вътрешни инициативи, като хакатони и технически събития за развитие на идеи, временни премествания в други проекти или екипи с цел да обогатят уменията си, участия в международни конференции за обмяна на опит и много други.

Хората във VMware работят постоянно върху професионалното си развитие, включително и извън компанията, участвайки в различни доброволчески проекти в България и чужбина, където използват професионалните си умения в полза на организации, подкрепящи социални каузи.

Освен това продължаваме да инвестираме в повишаването на знанията на ИТ специалистите в България и да насърчаваме все повече таланти да търсят реализация в ИТ сферата благодарение на образователни програми като VMware IТ Академия, Talent Boost, партньорства с учебни заведения в страната и др.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ