Консултант на Shell напусна в знак на протест. Компанията причинява "екстремна вреда" на планетата

Консултант на Shell напусна в знак на протест. Компанията причинява

Консултант на Shell напусна в знак на протест. Компанията причинява "екстремна вреда" на планетата

Консултант по безопасност на Shell подаде оставка в знак на протест срещу екологичната политика на компанията. В мотивите си за напускането Каролайн Денет обвини петролния гигант за „провали в огромен планетарен мащаб”, за ограничаване на рисковете за климата.

В публикация в професионалната платформа LinkedIn Денет пише, че компанията „причинява изключителни вреди на нашия климат, околната среда, природата и хората“. Под нея са събрани 10 000 харесвания, а самият текст е споделен над 1200 пъти, пише ВВС.

В отговор Shell отново потвърди целта си да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

Денет е изпратила имейл до целия мениджърски екип и до 1400 служители и изпълнители в Shell, за да изложи подробно мотивите си за напускане на фирмата. „Вече не мога да работя за компания, която игнорира всички аларми и отхвърля рисковете от изменението на климата и екологичния колапс“, добави тя.

Каролайн Денет е служител на Shell от 11 години.  Тя призова базираната в Обединеното кралство компания да „прекрати незабавно всички нови проекти за добив и бързо да премине от изкопаеми горива към чисти възобновяеми енергийни източници“.

„Shell трябва да използва целия си капитал, техническа и човешка сила, за да ръководи този преход, но те нямат план за това“, споделя Денет.  Тя се позовава на препоръките на Международната агенция по енергетика да не се разработват нови газови или петролни находища, които да достигнат нулеви нетни емисии до средата на века и глобалното затопляне да остане в относително безопасни нива.

Говорител на Shell коментира пред POLITICO, че компанията е „решена да изпълни глобалната си стратегия да бъде компания с нулев отпечатък до 2050 г.“ и че има „намерение да постигне“ целите си.  „Вече инвестираме милиарди долари в нисковъглеродна енергия, въпреки че светът все още има нужда от петрол и газ за десетилетия напред в сектори, които не могат лесно да бъдат декарбонизирани“, посочват от петролния гигант.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ