40 средновековни кораба са открити на дъното на Черно море

40 средновековни кораба са открити на дъното на Черно море

40 средновековни кораба са открити на дъното на Черно море

40 средновековни кораба от византийския и османския период са открити в дълбините на Черно море, посочва The Daily Mail.

Корабите са в така неречената „мъртва зона“ от сероводород, където са се съхранили в почти перфектно състояние поради липсата на кислород, който да подпомогне на разлагането на дървото, съобщават британски учени, изследващи Черно море.

Експедицията, позната като морския археологически проект „Черно море“, е съставена от международен екип учени, водени от центъра за морска археология на Университета в Саутхемптън. Те изучават историята и формирането на морето. Сред находките, на които са попаднали, е имало кораби от Османската и Византийската империи, които дават нова информация за живота на крайморските народи, за бита и интензивната търговията в региона от началото на 9 век. 

„Корабите са невероятно откритие. Те са страхотно запазени заради липсата на кислород в Черно море на дълбочина под 150 метра. Чрез последните триизмерни технологии за записване на подводни структури, ние успяхме да запечатаме някои зашеметяващи образи“, заяви водачът на експедицията проф. Джон Адамс. 

На дълбочина под 200 метра в Черно море няма живот, заради наличието на сероводород. Съответно, няма и микроорганизми, които да консумират дървото. В резултат се появяват уникални възможности за съхранение на потъналите кораби и техните товари. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ