Музеите в София посрещат безплатно на 3 март

Музеите в София посрещат безплатно на 3 март

Музеите в София посрещат безплатно на 3 март

Столичната община обяви в деня на националния празник свободен вход в общинските музеи в София.

Безплатно ще посрещат посетители Музеят за история на София, Софийска градска художествена галерия, паркът „Врана“ и столичната зоологическа градина според съобщението на общината. Без билети ще се влиза и в Националния исторически музей.

Регионалният столичен музей ще отбележи деня на Освобождението с изложба „София в зората на свободата“. Тя представя произведения на изкуството и предмети от градския бит от първите години след Освобождението. В нея са включени картини на Йосеф Обербауер с църквата „Света София“, Касапската чаршия, улицата със Сливнишкия хан, Часовникова кула на София и други вече несъществуващи сгради в София.

В СГХГ е подредена изложбата „Голото тяло 1856 – 1944“ - първият опит за систематично изследване на практическото отсъствие на голия мъж в българското изкуство. Показани са 96 творби – живопис, рисунка и скулптура на 54 автори.

Гостите в НИМ могат да видят най-известните съкровища – Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Летнишкото, както и безценни находки от разкопките във всички краища на България. В музея в момента е и временната експозиция „Претвореното сътворено” с автентични багри и шевици, елементи от носии – престилки, сукмани, ризи, колани. 

Паркът „Врана“ е създаден от цар Фердинанд като ботаническа градина с много и уникални видове дървета и растения. В царските конюшни са показани каляските на българските царе.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ