Колонката на Ричард Брансън: Нямаш нужда от диплома, Анет

Колонката на Ричард Брансън: Нямаш нужда от диплома, Анет

Колонката на Ричард Брансън: Нямаш нужда от диплома, Анет

Въпрос:  Започвам свой бизнес и съм напълно убедена, че продуктите ми са качествени и иновативни. Имам пълно доверие на хората, които съм наела, дала съм им възможност сами да взимат решения. Струва ми се, обаче, че те не ми вярват достатъчно, защото знаят, че нямам висше образование. Как да се справя? – Анет

Отговор: Ние, Анет,  живеем във време, в което хората отделят прекалено голямо значение на висшето образование. Според мен това не трябва да е точно така. Горчивата истина е, че всяка година студентите трупат сериозни дългове, за да получат мечтаната диплома. А тя по никакъв начин не им гарантира желаната работа, кариера и път в професията.

Моят живот е най-доброто доказателство, че високата степен на образование изобщо не е задължителна за всеки предприемач. Аз дори не завърших училище, да не говорим за университет.

Тогава страдах от дислексия, заради която често изоставах в клас и не можех да се впиша сред моите съученици. По тази причина, родителите ми позволиха да напусна училище, ако им обещая твърдо да направя всичко възможно, за да превърна идеите си в реалност.

В крайна сметка, се съсредоточих върху нещата, от които наистина се интересувах и обичах (а не върху тези, с които трябваше да се занимавам по принуда). И това отвори очите ми за бизнеса и промени изцяло моя живот.

Моята история не е уникална. Емблематични иноватори като Марк Кюбан, Стив Джобс, Майкъл Дел и Марк Зъкърбърг също нямат завършено висше образование.  И ти също нямаш нужда от диплома Анет. Какво наистина ти трябва? Характер, страст и целеустременост.

Първото нещо, което търся,  когато назначавам хора във Virgin, е характер. Други може би смятат, че дипломите са най-важни, аз ги преглеждам, едва след като съм разбрал всичко останало за кандидата.

Може да има и пет дипломи, да е завършил с пълно отличие, но това не гарантира, че е правилния човек за работата.  Добрите оценки не означават нищо, ако не вървят заедно с богат опит и подходящ характер.

Уменията и знанията могат да бъдат придобити с времето, но при характера не е така. Аз ти казвам, че той има решаващо значение за успеха на бизнеса и за развитието на жизнена и устойчива фирмена култура.

Страстта е това, което в крайна сметка разделя успелите хора от тези, които се провалят. В света на бизнеса, никой няма да обърне внимание на университета, който си завършила, но всеки ще забележи твоята страст към работата.

В началото, хората няма да очакват от теб да бъдеш особено отдадена и ангажирана. Ако обаче им покажеш, че изпитваш огромна страст към това, което правиш, веднага ще получиш пълното им внимание и ще събудиш техния интерес.

За разлика от университетската диплома, страстта е заразителна. Тя постепенно се разпространява върху всички членове на екипа и вдига ентусиазма на служителите до небесата. Нека твоята страст говори вместо теб.

Всички можем да превърнем нещо малко и елементарно във велико, стига да имаме ясна цел, която да ни води. Винаги съм се стремял да създам бизнес, който да бъде нещо повече от машина за печелене на пари.

На 15-години създадох Student magazine, за да организирам кампания срещу войната във Виетнам и да мобилизирам младите хора, които бяха загрижени за проблемите по света. Тогава осъзнах, че общата цел може да бъде изключително обединяваща и вдъхновяваща сила.

Хората, които имат характер, цел и страст, тези, които мислят по-различно от останалите и гледат на проблемите като на възможности стават най-добрите предприемачи и лидери. В крайна сметка, фактът, че мисленето ти не е повлияно от архаичната образователна система, която кара студентите да разсъждават по точно определен начин, е огромно твое предимство.

Не позволявай стари разбирания и стереотипи да ти попречат да постигнеш целите си. Предприемачите, които създават големи компании могат да бъдат изплашени от мечтите си, но не и отказани от преследването им.

Ако имаш големи мечти и поемаш рискове, за теб „невъзможно“ става просто една дума. Повярвай ми, знам за какво говоря. Историята на Virgin е изпълнена с големи мечти и битки срещу привидно невъзможни за преодоляване проблеми.  Премахвайки ограниченията на  общоприетите разбирания и нагласи, нашият екип успя да превърне невъзможното във възможно.

Вярвай в себе си, Анет!  Аз го направих и никога не съм поглеждал назад. Висшето образование работи добре за някои хора, но не за всички. Единственото нещо, за което съжалявам, е, че не напуснах училище още на 13 години. Ако го бях направил, днес щях да съм с две години по-напред от позицията, в която се намирам в момента!

Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: RichardBranson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ