7 стратегически умения за по-ефективно лидерство

7 стратегически умения за по-ефективно лидерство

Съвременната бизнес среда е по-взискателна и безкомпромисна от когато и да е било. Фактори, които неотдавна щяха да бъдат приети за необичайни и изключителни, като глобалната конкуренция, взискателните акционери и клиенти, бурните пазари и постоянно променящите се технологии, вече са част от нашето ежедневие.

Днес, повече от всякога, успешните организации зависят от качествата и способностите на своите лидери. Ефективното лидерство от своя страна  се изразява в няколко основни принципа, които могат да бъдат прилагани във всяка ситуация, колкото и сложна и непредвидима да изглежда тя.

Това са няколко принципа, които ще ви превърнат в по-ефективен лидер:

1. Бъдете гъвкави, но и решителни

За да бъдете ефективен лидер, трябва да се научите да балансирате между това да бъдете непреклонни в защитата на това, което смятате за правилно, и да се адаптирате към чуждите идеи и предложения, които оценявате като най-добри. Великите лидери знаят как да плават по течението без да се отклоняват от своя път.

2. Делегирайте, но не бъдете прекалено взискателни

Прекалено много лидери смятат, че трябва да контролират всеки аспект от работата на своите служители, ако искат тя да бъде изпълнена добре. Позволете на вашите служителите да правят това, за което сте ги назначили. Позволете им да правят грешки и да се учат от тях, за да се превърнат в по-добри професионалисти. Когато делегирате мъдро и често, вие развивате вашите лидерски умения и печелите доверието и уважението на вашия екип.

3. Задайте ясни цели и дайте насоки за тяхното постигане

Всеки служител се нуждае от насоки и препоръки в своята работа, за да бъде сигурен, че допринася за развитието на компанията. Задайте конкретни и измерими цели и следете редовно напредъка по тяхната реализация.

4. Бъдете искрени и открити в общуването с вашите служители

Много лидери не общуват достатъчно ясно и често със своите служители. Положете нужните усилия, за да информирате екипа си за последните събития в компанията и се постарайте да бъдете максимално точни и ясни при възлагането на задачи, за да могат служителите ви да изпълняват работата си с пълня капацитет на своите възможности.

5. Бъдете достъпни и откликвайте на всякакви запитвания

В основата на лидерството е връзката между ръководителя и неговия екип. Когато някой се нуждае от вашата помощ, оставете на страна вашият телефон и работата, която вършите, погледнете човека в очите и се фокусирайте върху това, което той има да ви каже.

6. Фокусирайте се върху намиране на дълготрайни решения

Във всяка компанията винаги ще има проблеми и съответно нужда от лидери, които да намират дълготрайни решения. За съжаление, твърде много лидери се фокусират върху намирането на бързи и краткотрайни решения, които често водят до още по-големи проблеми в бъдеще. Съсредоточете се върху изкореняването на първопричината за проблема, вместо да се занимавате със симптомите.

 7. Отбелязвайте чуждите постижения

Всички служители иска да се представят добре на работното място. Когато успяват да го правят, те очакват признание от своя ръководител. Понякога е достатъчно просто да отбележите постижението на ваш служител и да му благодарите за отлично свършената работа, за да се отличите като добър лидер.

Ако искате да се превърнете в наистина ефективен лидер, започнете да усвоявате тези умения още от днес. Когато настъпи точния момент, вие ще бъдете готови да поемете съдбата на компанията във вашите ръце и да насочите нея и вашите служители в правилната посока към успеха.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ