7 сигурни начина да продължите развитието си като лидер

7 сигурни начина да продължите развитието си като лидер

Искате ли да се развивате като лидер, или просто искате да напреднете във вашата кариера? В моята работа като коуч на лидери и мениджъри  срещам много хора, които се интересуват само от това да печелят повече пари и да заемат по-висока позиция в социалната йерархия.

Моята работа обаче е много по-лесна, а и шансовете за постигане на истински напредък са много по-високи, когато човекът, с когото работя, иска да се развива като лидер и да се фокусира върху собствения си растеж, а не върху фактори, който не може да контролира.

Това са 7 начина да се развивате като лидер.

1. Разберете какво ви мотивира

Дали сте доволни от позицията, в която се намирате в момента, зависи до голяма степен от това колко сте мотивирани. За да премахнете пречките, които ограничават вашето развитие и растеж, трябва да намерите мотивация вътре в самите вас. В крайна сметка, всяка мотивация е самомотивация. Преди да можете да станете лидер, трябва да знаете кое е нещото, което ви кара да продължавате напред.

2. Признайте вашите недостатъци

За да имате пълен контрол върху собственото си бъдеще, първо трябва да приемете вашите недостатъци. Когато познавате и приемате слабите си страни, вие не позволявате на другите да ги използват като оръжие срещу вас. Всички имаме недостатъци, но само тези, които познават своите, нямат нуждата да се представят за такива, каквито не са.

3. Учете се от вашите провали

Да се развивате като лидер означава да позволите на провалите и неуспехите да ви оформят като човек. Приемете провалите за полезен опит, който ви позволява да научите важни неща за вашата работа и за вас самият. Всички ние се спъваме и падаме, но истинският неуспех идва когато откажем да се изправим и да разрешим проблемите си.

4. Възползвайте се от обратната връзка

Никой не обича да слуша критики и да чува, че е направил грешка, но опитайте да гледате на обратната връзка като на възможност за самоусъвършенстване. Най-добрите лидери разбират, че обратната връзка им помага да станат по-добри. Всички имаме нужда от хора, които са искрени и честни в своите оценки и ни казват това, което трябва да чуем, дори и то да не ни харесва.

5. Слушайте тези, които имат повече опит

Вслушвайте се в съветите на опитните хора във вашия живот – не защото те винаги са прави, а защото по-добре знаят какво означава да грешиш и да се проваляш. За да станете по-мъдри, трябва да търсите мнението на хората, които имат повече опит. Те могат да ви научат да слушате, когато искате да говорите, да мислите, когато искате да действате и да продължите напред, когато искате да се откажете. Всяка една от тези малки стъпки ще ви помогне да се превърнете във велик лидер.

6. Не се задоволявайте с посредственост

Не позволявайте вашите страхове да ограничат способностите ви и да ви превърнат в посредствен лидер. Върховите постижения изискват време, търпение и усилна работа. Най-великите лидери, тези, които винаги опитват да надхвърлят очакванията, не се задоволяват с посредствеността. Те разбират, че да си свършиш работата „добре“ не е достатъчно.

7. Инвестирайте в себе си

Ако наистина се интересувате от развитието си като лидер, създайте среда, която ви позволява да инвестирате в себе си, за да бъдете най-доброто си Аз. Отделете време за четене и се обкръжете с умни хора, които ви подкрепят. Когато инвестирате в себе си вие се чувствате по-добре в своята кожа и сте по-мотивирани да работите упорито, за да растете и да постигнете успех.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ