5 книги за лятото, препоръчани от Бил Гейтс

Предприемачът и филантроп Бил Гейтс представи своята традиционна селекция от 5 летни четива от личната си библиотека. В контекста на събитията тази година в списъка му е включена и книга, свързана с испанския грип от 1918 година, както и няколко вдъхновяващи истории.

„Повечето ми разговори и срещи сега са свързани с COVID-19, но хората често ме питат и какво чета и гледам – или защото искат да научат повече за пандемиите, или защото търсят с какво да се разсеят“, сподели основателят на Microsoft.

Ето кои са неговите препоръки и какво споделя за тях:

“The Choice”, д-р Едит Ева Егер

От една страна, тази книга е мемоар, а от друга – ръководство за преживяване на травма. Егер е само на 16 години, когато със семейството ѝ са изпратени в Аушвиц. След като оцелява невероятния ужас, се мести в САЩ и става терапевт. Уникалният ѝ опит ѝ дава невероятни прозрения и си мисля, че в момента много хора ще намерят спокойствие в предложенията ѝ за справяне с трудни ситуации.

„Облакът Атлас“ (“Cloud Atlas”), Дейвид Мичъл

Това е романът, за който ще мислите и говорите много дълго след като го прочетете. Сюжетът е малко труден за обяснение, защото включва 6 взаимосвързани истории, които се случват през няколко века (включително една, която много ми хареса за американски лекар на кораб в Тихия океан в средата на XIX век). Но ако сте в настроение за наистина завладяваща приказка за най-доброто и най-лошото от човечеството, мисля, че ще се увлечете в нея, колкото и аз.

“The Ride of a Lifetime”, Боб Айгър

Това е една от най-добрите бизнес книги, които съм чел през последните няколко години. Айгър се справя чудесно с обясненията какво е да си главен изпълнителен директор на голяма компания. Независимо дали търсите бизнес прозрения или четете от удоволствие, смятам, че всеки би се насладил на разказите му за управлението на „Дисни“ през едно от най-трансформативните времена в историята.

“The Great Influenza”, Джон М. Бари

Живеем в безпрецедентни времена в момента. Но ако търсите историческа съпоставка, ще я получите с пандемията от грипа от 1918 година. Бари ще ви каже почти всичко, което трябва да знаете за най-смъртоносните болести в човешката история. Дори 1918 г. да е много различна от днешните времена, книгата добре напомня, че все още се справяме с много от тогавашните предизвикателства.

“Good Economics for Hard Times”, Абджихит Банерджи и Естер Дюфло

Банерджи и Дюфло спечелиха Нобеловата награда за икономика през 2019 година, което говори достатъчно за висотата на интелекта им. За наша радост, са много добри и в правенето на икономиката, достъпна за средностатистическия човек. Най-новата им книга обръща внимание на неравенството и политическите разделения, фокусирайки се върху политическите дебати, които се вихрят в богати държави като САЩ.

Бил Гейтс сподели още, че със съпругата му Мелинда следят и няколко сериала – „Милион малки неща“, „Това сме ние“ и „Озарк“, а заниманията му по време на пандемията включват и онлайн игра на бридж с дългогодишния му бизнес партньор Уорън Бъфет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ