Кои държави водят най-здравословен начин на живот

Кои държави водят най-здравословен начин на живот

Кои държави водят най-здравословен начин на живот

Средната продължителност на живота в световен мащаб се е покачила от 52,6 години през 1960 г. до 71,9 години през 2017 г. Подобряването на световното дълголетие до голяма степен е резултат от по-здравословен начин на живот и напредък в медицинската технология и лечение.

Не всички държави обаче са се възползвали еднакво от подобренията в здравеопазването и храните, съобщават от foodpanda. В някои части на света, живот до 60 години все още е рядко срещан. В други - живот над 80 години е норма.

Резултатите за здравето често отразяват по-широките икономически условия в дадена страна. Най-здравите страни в света са силно развити с универсални здравни системи, финансирани предимно от данъкоплатците. Междувременно най-слабо здравно развитите държави в света се борят да предоставят основни услуги като електричество и чиста вода за големи части от населението си, да не говорим за здравна система от какъвто и да е вид.

В световен мащаб факторите като обществената политика и инфраструктурата имат много по-голямо влияние върху общественото здраве от поведението на индивидуално ниво. Като цяло хората по света се стараят да развиват био земеделие и да си налагат здравословен начин на хранене и живот, което да увеличи дълголетниците и здравото население.

След проучвания по специални индекси се установи, че страните от Западна Европа са най-здравите, с най-голямата част от населението, която води здравословен начин на живот и хранене. Съответно най-боледуващи са хората от Африка и най-вече на юг от Сахара. САЩ заемат 34 място. 

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ