Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Положителните страни на гнева

Положителните страни на гнева

Има милиони причини да избягваме да се гневим. Не само се чувстваме зле, обикновено правим глупави и опасни неща, когато сме гневни и така гневът може да бъде себеунищожителен, пишат редакторите на Obekti.bg. Културните хора правят всичко възможно да потиснат, пренасочат и скрият гнева си. Повечето от нас приемат гнева за неразумен и се опитват да го скрият и дори да не говорят за него. Но като всички емоции гневът има своите функции, които могат да имат и положителни страни.

1. Гневът е мотивираща сила. Изследванията показват, че гневът може да ни придвижи сериозно към постигане на нашите цели и особено при наличието на проблеми и препятствия пред тях. Когато виждаме нещо като полезно, ние го искаме повече когато сме гневни. Конструктивният гнят може да ви накара да се чувствате силни и мощни и да ви тласне към постигането на това, което искате.

2. Гневните хора са по-оптимистични. Може да звучи странно но гневните хора имат нещо общо със щастливите хора. Това е защото са по-оптимистични.

3. Гневът може да бъде полезен за връзките. Гневът е естествена реакция, когато с нас са се отнесли зле и е начин да изразим и комуникираме това чувство за несправедливост. Но обществото ни казва, че гневът е опасен и трябва да се скрие. Как влияе това на личните ни връзки? Странно или не, но изследванията показват, че потиснатият и скрит гняв в интимните връзки може да бъде пагубен за тях. Проблемът е, че когато скриете гнева си вашият партньор не знае, че прави нещо грешно. И така продължава да го прави, а това със сигурност не допринася за връзката. Изразеният гняв, ако е оправдан и насочен към намиране на разрешение вместо само вентилиране всъщност може да помогне и да заздрави връзката. 

4. Гневът може да ни помогне да опознаем себе си по-добре. Според едно изследване около една трета от интервюираните са зявили, че изразеният гняв им е помогнал да видят собствените си грешки.

Прочетете и останалите положителни страни на гнева тук.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ