Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Предимствата на минималистичния живот

Предимствата на минималистичния живот

Минимализмът не е просто стил, а начин на мислене, насочен срещу ненаситността на съвременния свят. То е пълна противоположност на кича и шума, които ни заливат отвсякъде.

В днешното общество човек непрекъснато се стреми да придобива нови и нови неща. Това носи със себе си бъркотия, дългове и тонове стрес. Минималистичният начин на живот означава да изхвърлим всичко, от което не се нуждаем, и да се концентрираме върху онова, от което действително имаме нужда. Да спрем да се затрупваме с предмети и да се освободим от всичко излишно. От това има както очевидни ползи: по-малко стрес, подреден дом и спестени пари - така и по-дълбоки житейски последствия.

1. Повече място за важните неща. Когато изчистим шкафовете и гардеробите, създаваме пространство и покой. Можем да дишаме свободно. Създаваме място, което да запълним със смисъл, вместо с вещи.

2. Повече свобода. Трупането на вещи е като котва, държи ни на едно място. Изпитваме ужас да не изгубим притежанията си. Откажете се от това и ще преживеете небивала свобода - от алчността, от дълговете, от притесненията и претрупването с работа.

3. Повече време за здравето и хобитата. Когато прекарваме по-малко време в опити да догоним съседите, се отваряме към нещата, които обичаме и нещата, за които никога не ни остава време. Всички казват, че нямат време, но колко хора действително спират и се замислят, в какво им минава времето? Можем да прекараме деня с децата си, да потренираме, да прочетем книга. 

4. По-малко стремеж към материални придобивки. Всички вещи, с които се обграждаме, само разстройват вниманието ни, като напразно се мъчат да запълнат една бездна. Медиите ни бомбардират с реклами, които обещават щастие чрез материални придобивки. Това е задънена улица - тя няма да ви изведе при щастието.

5. Повече умствен покой. Когато се вкопчим в материалните блага си създаваме напрежение, защото се страхуваме да не ги загубим. Опростявайки живота си, губим привързаността си към тези неща и постепенно си изграждаме едно по-спокойно съзнание. Колкото по-малко неща имаме, за които да се тревожим, толкова по-спокойни сме.

6. Повече щастие. Когато разчистим живота си от излишното, щастието идва естествено, защото се обръщаме към нещата, които имат най-голямо значение. Многото неща закриват истинската същност на живота. Повишената ефективност също ще донесе щастие - когато преразгледаме приоритетите си, ставаме по-концентрирани и откриваме радостта от по-бавното темпо.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ