Разликата между сладолед, джелато и сорбе

Разликата между сладолед, джелато и сорбе

Няма да е лято, ако не хапнем хладен десерт и всички вече имаме любими вкусове и марки - плодови, шоколадови и други. Но знаете ли каква е разликата между продаваните сладолед, джелато и сорбе? 

Макар че изглеждат доста еднакво и се продават във фунийка или купичка, между тях има разлика и тя е най-вече в съставките, от които са изготвени, разказва сайтът Business Insider. 

За приготвянето на сладоледа се използват прясно мляко, сметана, захар и понякога яйчен жълтък. Съставките се смесват заедно в кремообразна основа. Основата е смес, която се охлажда и щом това стане, допълнително се вкарва въздух чрез много бързо разбъркване. Така сладоледът се получава гладък, кремав и малко по-течен от джелатото. 

Джелато пък е италианската дума за сладолед и то е по-гъсто. Приготвя се с подобни съставки, но с повече мляко, по-малко сметана и по-малко захар. Получената кремообразна основа се разбива с по-бавна скорост в сравнение с тази на сладоледа, с което се влага по-малко въздух. Това прави джелатото по-гъсто. То има копринена на вид, сипеста повърхност. 

Сорбето, от своя страна, не съдържа млечни продукти. То се прави с плодове, вода с плодов вкус и захар. Така се получава зърнестият му вид. Алкохолът се добавя понякога, за да се намали ледената част. 

Обикновено половин чаша сладолед ванилия съдържа около 273 калории, джелатото в такъв грамаж около 104 калории, а сорбето - около 130 калории. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ