Видео: Младата Хелън Мирън се противопоставя в сексистко интервю

През 1975 г. Хелън Мирън е била вече известна театрална актриса във Великобритания и член на Royal Shakespeare Company, навлизаща в телевизията с различни роли, когато е поканена да гостува в дългогодишно излъчваното ТВ токшоу на Майкъл Паркинсън. 

Мирън е поканена да говори за възхода на кариерата си, но едва ли отношението в интервюто и въпросите към нея са били такива, каквито е очаквала, разказва Vanity Fair. Паркинсън представя Мирън преди да влезе на сцената като "секс кралица" и цитира театрална критика да казва, че "специализацията й е да пресъздава мръсна еротика". 

Когато Мирън сяда пред интервюиращия и с мек глас, но видимо притеснена, се опитва да неутрализира обидата, той продължава с изказването "Вие сте - в кавички - сериозна актриса". "В кавички?", пита тя. "Какво искате да кажете "в кавички"? Как смеете?", реагира Мирън. 

"Сериозна актриса, в смисъл противоположен на несериозна актриса", отговаря той. Следват въпроси за влиянието на външния й вид върху театралните й успехи и произхода на родителите й. 

Интервюто е смятано за едно от най-сексистките в британската телевизионна история. 

"Това беше първото токшоу, в което съм участвала", разказа след години пред в. "Телеграф" известната актриса. "Бях ужасена. Гледах го и всъщност си помислих, по дяволите! Справила съм се наистина добре!", коментира тя. 

През 2006 г. Мирън има възможност да каже на Паркисън лице в лице, че смята, че е сексист, което той отрича. Прави го в интервю в предаването му по повод ролята й на Кралица Елизабет II в постановка на Лондонския кралски театър. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ