Защо лекарският почерк е толкова нечетлив

Защо лекарският почерк е толкова нечетлив

Защо лекарският почерк е толкова нечетлив

Лекарският почерк е пословичен със своята нечетливост.

За неразгадаемия лекарски почерк има измислени безчет вицове по света. Едва ли има човек, който да не се е главоблъскал над писаниците на своя лекар. В повечето случаи, разчитането на една медицинска бележка или рецепта е невъзможно за обикновения човек, освен ако той не е графолог.

Но защо е толкова неясен почеркът на лекарите. На този въпрос с немалка доза хумор, се опитват да отговорят редакторите на ABC Fact.

Причини:

Калиграфията не най-силната страна на лекарите. Някой може да отбележи, че за лекаря е по-важно правилното лечение, отколкото красивото писане. Това е точно така. Вероятно нечетливото писане идва още от студентската скамейка, където бъдещите лекари е трябвало да изпишат огромно количество информация за краткото време на лекциите.

Друга причина е работно натоварване. За всеки пациент трябва да се отделят минимум 5-10 минути в рутитен преглед, тест, изслушване на оплакванията и т.н. Лекарят трябва да пише бързо, за да има време за другите пациенти и затова написаното става неразбираемо.

Третата причина е терапевтичната тайна. Чрез неразбираемия медицински почерк, лекарят предпазва пациента от информацията в диагнозата, която може да го доведе до стрес или до влошаване на здравето. Изненадващо е, че лекарите се разбират помежду си. 

Причината може да е и криминална. Ако пациентът се влоши, лекарят лесно ще отрече да е изписвал съответното лечение. Никой друг не би могъл и без това да го разчете.

Графолози обясняват още една причина за нечетливия почерк и тя е психологическа. Така лекарите поставят бариера межеду себе си и страданията на пациента. Абстрахирането от чувствата е необходима мярка, за да не стигне лекарят до емоционално прегряване и да може спокойно да работи.

Как да се разшифроват драсканиците?

Екип програмисти от ABBYY са разработили MedText модул за FineReader, който ще позволи да се разчита почерка на лекаря в едно медицинско направление или рецептата. Пациентът трябва само да сканира документа и програмата ще разшифрова драсканиците и ще даде отговор под формата на печатен текст.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ