Предизвикателството да си по-ефективен с по-ниски инвестиции движи маркетинга

Предизвикателството да си по-ефективен с по-ниски инвестиции движи маркетинга

Предизвикателството да си по-ефективен с по-ниски инвестиции движи маркетинга

Какво работи в маркетинга в България? Какво е отличително в нагласите и навиците на българския потребител? Какви ще бъдат вече остарелите практики през 2017 г.?

На тези и други въпроси отговарят едни от най-успешните маркетолози в България - носителите на награди BAA Awards 2016 на Българската асоциация на рекламодателите (БАР). В поредица от интервюта в раздела за маркетинг на сайта ни те споделят добри примери, идеи и прозрения за пазара у нас. 

Участник днес е Николай Тинков, старши бранд мениджър на "Загорка". Компанията взе награда на БАР тази година за най-добър маркетингов екип в категорията "Нов продукт", за кампанията "Загорка Ретро пак е на мода". 

.......................

- Г-н Тинков, как дойде идеята да заложите на продукт с ретро вид?

- Идеята да лансираме продукт под бранда "Загорка", вдъхновен от богатата история на пивоварната, стоеше пред нас от известно време. Успяхме да уцелим правилния момент, в който носталгия трендът беше най-актуален за потребителите, а в бирената индустрия такъв продукт не беше предлаган до момента.

- Какво беше предизвикателството?  

- Бяхме изправени пред задачата да иновираме в най-голямата категория, а именно лагерните светли пива, вместо в радлери или тъмни бири. Бяхме убедени, че в тази категория ще имаме успех. Предизвикателството по-скоро се коренеше в това да поставим правилно основите, базирани на нарастващия винтидж тренд, който наблюдавахме навсякъде наоколо. Всеки детайл имаше изключително значение. Заложихме на богатото и разпознаваемо наследство, което "Загорка" носи със себе си, пречупено през настоящето. Все пак, първата реклама на бира у нас е именно на "Загорка". Рецептата се оказа успешна, резултатите надминаха всички очаквания.

- Световен тренд ли е носталгията в рекламата?

- Не бих казал, че носталгията е тренд само в рекламата. Носталгията се дефинира като "сантиментален копнеж за миналото" или "копнеж по един идеализиран свят". В маркетинга тя не е самоцел, а по-скоро възможност да се създаде емоционална връзка с потребителите във време, когато всички искаме да забавим темпото на ежедневието си. Много изследвания показват, че повечето потребители поглеждат назад през призмата на "розовите очила" и са готови да похарчат повече за продукт, който им създава усещане за сигурност от отминали времена.

- Какво ще работи в маркетинга през 2017 г.? Какви ще бъдат вече отживелите практики?

- Отживели практики ще продължим да наблюдаваме, но все повече компании залагат на разумните инвестиции, които имат най-голяма възвръщаемост. Всъщност, предизвикателството да си по-ефективен с по-ниски инвестиции, създава нови и интересни подходи за комуникация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ