NFT в света на брандовете

NFT в света на брандовете

NFT в света на брандовете

През последните месеци интересът към т.нар. незаменими маркери или NFT приижда, а от това се възползват и брандове, и арт пространства, и аукционни къщи. За маркетолозите това означава да си зададат въпроса дали да подминат тази технология, или и те да експериментират с нея.

Проблемът с NFT-тата

Трябва да се адресират препятствията, които пречат на компаниите да използва напълно NFT.

Първо – въздействието върху околната среда. Създаването на 300 NFT произведения на изкуството консумира същото количество електроенергия, което средният европеец ползва две десетилетия.

Второ, сложността. Създаването, продажбата и покупката на NFT е трудна задача. Според публикация на CNBC този процес преминава през цели 35 стъпки.

Трето, експлоатацията. Няма механизми, които да гарантират, че NFT е действително творение, което е направено от един човек. Това означава, че някои предложения могат да бъдат измамни.

Пазете се от балона!

Ще създаде ли NFT революция в маркетинга? Не и ако брандовете използват технологията само за производство на спомени. Потребителите, които не могат да си позволят произведения на изкуството на артиста Bepple за 69 млн. долара, могат да се задоволят с анимирано изображение за 600 долара на позлатена опаковка Pringles. Но те вероятно няма да си купят второ NFT от Pringles, защото няма да имат полза от него.

„Дизръпшън“ за брандовете

Като част от по-голям блокчейн процес, NFT-тата имат потенциал да действат като „дизръптъри“ на вече съществуващи процеси на работа. Такъв например е случая в програмите за лоялност и награди. В момента те са изградени по такъв начин, че да удовлетворяват нуждите на компанията вместо тези на потребителите, но провалят и двете групи. Програмите са скъпи за изпълнение и често са свързани със забавяне във времето. Потребителите често са неактивни, не осребряват награди и напускат програмите.

Ако в блокчейна имаше програми за лоялност и възнаграждение, марките биха могли да намалят разходите и да подобрят потребителското изживяване. Блокчейн технологията е предназначена за оперативна съвместимост, която позволява на различни софтуерни програми да работят безпроблемно една с друга. Това би означавало, че клиентите могат да имат достъп до различни програми за лоялност от един дигитален портфейл и наградите им да бъдат взаимозаменяеми.

Във виртуалните светове

Силен случай на използване на NFT се намира във виртуални светове като Minecraft и Decentraland, където потребителите изграждат цялостен виртуален живот.

Една от възможностите за брандовете в дигитална среда е именно социализацията. Чрез аватари потребителите пазаруват във виртуални молове, барове, ресторанти, присъстват на концерти, посещават музеи. Всички тези пространства могат да помагат на бизнеса да продава NFT, включително в колаборация с други компании.

Разбира се, и виртуалните светове носят своите проблеми. За разлика от продуктите в реалния свят, които се захабяват или разпадат след продължителна употреба, виртуалните остават непокътнати завинаги. Затова и брандовете трябва да внимават за пренасищане с техните NFT продукти, защото иначе могат да загубят стойността си. Същевременно е необходимо да се мисли за методи за стимулиране на продължителни покупки.

NFT технологията вече е тук. И ако се използва умерено и в контекст, може да носи само позитиви.

По материал на Рейчъл Кронберг за Marketing Dive

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават