Как числата унищожиха творчеството в рекламата

 Как числата унищожиха творчеството в рекламата

Как числата унищожиха творчеството в рекламата

Твърде малко клиенти в по-малките икономики. Борба за едни и същи рекламодатели. Рекламните агенции, работещи в неголемите европейски пазари са изправени пред това предизвикателство, в съчетание и с друга особеност на средата - изискването за количествено измерване, което да потвърждава успеха на кампаниите и възвръщаемостта на инвестицията (ROI).

Ето защо рекламата не е това, което беше. Добрият стар бизнес на творчеството от 90-те вече отдавна не съществува, покосен от технологиите и числата. 

Също така, когато икономиката отслабва поради някаква причина - криза, лошо състояние на съседна държава с важни международни клиенти или "мъртъв" летен сезон, маркетолозите стават нервни. Когато продажбите спаднат, клиентите на агенциите спират да оценяват творческите идеи и се взират в цифрите и числата, припомня електронното издание Advertising Age.

"Както видеото уби радио звездите, така цифрите убиха творчеството в рекламата", посочват авторите на изданието.

Повечето агенции днес съсредоточават усилията си да помагат на клиентите да приспособят проектите си към новите технологии - за по-добра връзка с потребителите, както и да развиват мощни и бързи инструменти, с които да привлекат повече хора към продукта си.

Но работата е там, че творчеството в рекламата, както си беше през 90-те години, не се измерва в количество. Много компании, подплашени от кризи, забравиха, че не е нужно да достигнат до възможно най-много потребители за да продават повече, а да докоснат истински ключовата си аудитория, коментират още от AdAge.

Това се постига с креативни идеи. А когато маркетинговата стратегия е базирана изцяло на числа, творците губят желание да хабят време за креативност.

Много лесно забравихме, че марките не се измерват само в пари, а изграждат емоционални връзки с клиентите си. Те са "прилепчиви", както ги описва Малкълм Гладуел в книгата си "Повратната точка".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ