Полът губи значение в света на рекламата

Полът губи значение в света на рекламата

Полът губи значение в света на рекламата

Всеки може да бъде такъв, какъвто иска - повече жена, повече мъж - важното е да бъдем себе си, уникални, идентичност. И да не забравяме важността на грижата за външния вид и личния стил.

Това е едно от водещите послания в световната реклама на 2016 г. Редица маркетингови кампании го доказват.

Adweek.com коментира темата.

Стереотипите за половете губят тежест в социо-културен план, посочват авторите. На фона на това, маркетолозите умно се приспособяват, за да постигнат своята цел - да се харесват продуктите им и услугите. 

Демографски изследвания подкрепят мисленето на адаптация към смесването на чертите на двата пола. Според доклад от САЩ на Innovation Group към J. Walter Thompson (JWT), 56% от потребителите в страната на възраст между 13 и 20 години казват, че някой, който познават, използват полово неутрални местоимения - "те", "тях" или така нареченото "ze" в английския език - заместител на "той" и "тя" - "he" или "she". Освен това над 1/3 от участниците от поколението Z на родените след 2000 г. казва, че категорично се съгласява, че полът не определя човека толкова, колкото е бил важен той в миналото, например във времената на младостта на родителите им. Това поколение е важно за маркетолозите в страната - годишната му покупателна сила е от 44 млрд. долара. То ще съставя 40% от консуматорите в САЩ към 2020 г. 

Що се отнася до половете, ние се намираме в разгара на тектоничен преход, смята Шепард Лафлин - директор прогнозиране на тенденции в Innovation Group. И подчертава, че търговията на дребно в бъдеще ще е много по-малко дефинирана от пола, напук на консервативното мислене. 

Навлизат по-освободените възгледи за значението на пола. Има сблъсък със защитниците на историческите норми. Някои маркетолози изглежда отдават повече внимание на най-младото поколение - не смятат за толкова значими традиционалистите. 

"Младите хора днес са по-скоро привикнали към концепцията за идентичността, като цялостно лично представяне... Това е, което реално са социалните мрежи", казва Лафлин. 

Ето защо се смята, че въпросът вече не е дали, а колко скоро марките ще започнат да таргетират потребителите вместо по пол, по лично представяне. Така например, традиционно фокусирани върху мъжете брандове започнаха да достигат и жени с последни кампании.  Adidas и Under Armour изтъкват в рекламите си, че жените са добри спортисти. Coors и Michelob Ultra подчертават, че жените пият бира. Дамски марки ски принадлежности искат да се харесват и на мъжете. 

Това са само част от начините, по които марките предефинират женственост и мъжество. Всичко се свежда до достигане на целевата аудитория. 

Друг пример: Миналата есен световният гигант за играчки Mattel, който произвежда куклата Барби, показа че иска да бъде в клуба на прогресивно мислещите рекламодатели и представи 30-секундна реклама, създадена от вътрешен негов екип, в която и момченца, освен момиченцата, си играят с кукли Барби.

"Всичко е свързано със себеизразяване, въображение и разказване на истории... ", коментира говорител на компанията. "Гордеем се, че брандът Барби провокира въображението и разказването на истории сред разнообразна група от фенове", продължи той.

Ето и рекламата. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ