Слушането - все по-ценен актив в маркетинга

Слушането - все по-ценен актив в маркетинга

Слушането - все по-ценен актив в маркетинга

Западната култура надценява възможностите за успех на силно експресивните хора и подценява скритата сила на интровертите.

Това е тезата на Сюзан Кейн – американска авторка, която събра внимание в родината си с книга, защитаваща интровертите под заглавието „Quiet”. Кейн изтъкна, че интровертите на работното място са полезни, защото имат нужда от по-малко стимулиране и са хора на тихата концентрация. Те слушат повече, отколкото говорят, мислят преди да кажат нещо и се фокусират върху връзките си с другите. Винаги обмислят значението на събитията наоколо. Екстровертите акцентират върху протичането на самите събития.

„Ако трябва да направя прогноза, най-добрите маркетолози на утрешния ден ще бъдат по-скоро по-интровертни, отколкото средностатистическия маркетолог днес. Дори бих посочил, че маркетингът има нужда от повече интроверти – хора, които ще прекарват време в изслушване, отколкото в говорене, размишлкявайки дълбоко над значението на събитията и изграждайки по-малко, но по-дълбоки връзки“, коментира в Harvard Business Review Еди Юн. Според него три фундаментални тенденции ще задвижат навлизането на интровертни личности сред маркетинг професионалистите.

Те са следните:

1. Балансът на силите продължава да се накланя към потребителя. Слушането става все по-ценен актив в маркетинга. Потребителите имат повече от всякога продукти, марки, търговци, измежду които да избират. Ценообразуването е по-прозрачно. И е много по-лесно да се оплакваш и да говориш за останалите брандове, благодарение на социалните медии. Според Nielsen, в САЩ почти половината от хората са използвали социалните медии с тази цел. Новите маркетинг лидери трябва да реагират на фийдбека – това става задължително изискване.

Материал на Harvard Business Review от 2010 г. разказа за две тестови ситуации с интровертни и екстровертни лидери. От него стана ясно, че интровертите се справят много по-силно, защото са по-склонни да чуват предложенията на служители. Те са имали 14% повече печалби и 28% по-висока продуктивност в двете пробни ситуации. В свят, в който потребителите стават все по-активни, интровертните маркетолози вземат преднина.

Продължава на страница 2.

2. Рекламата ще продължи да се придвижва от монолози към диалози, дори към обърнати монолози.

Най-ангажираните потребители показват креативността си и любовта си към определени марки. Тъй като интровертите слушат повече, те са по-склонни да излязат от контрола на марките им и да търсят вдъхновение в хората.

3. Настъпи епохата на суперпотребителите – 10-те процента най-ангажирани с бранда хора, които задвижват 50% от печалбите в дадена продуктова категория. Тяхната важност ще се повишава и ще определи кои марки ще бъдат печеливши и кои не. Т.нар. свръхконсуматори винаги са били значими, но откриването им днес е по-лесно от всякога чрез традиционен маркетинг, дигитален маркетинг или географски данни. Тази бързина дава повече време да се прави задълбочен разговор с ключовите фигури сред тях – нещо, което интровертните професионалисти предпочитат. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават