Ако вдигнете очи от ексела, ще видите колко е интересно наоколо

Ако вдигнете очи от ексела, ще видите колко е интересно наоколо

Ако вдигнете очи от ексела, ще видите колко е интересно наоколо

"Уверете се, че задавате правилните въпроси, в правилното време." Това е един запомнящ се съвет от глобален лидер в областта на иновациите. 

За съжаление, това е и съвет, в който хората в големите компании се вслушват рядко.

В много компании-клиенти, процесът на оценка на представяните им идеи се върти около подробни Excel таблици, необятни документи, PowerPoint и "оркестрирана" последователност от предварителни срещи, които... водят до решение за среща. 

Прилагането на тази практика води до катастрофални резултати: Хора прекарват дни наред в обсъждане на електронни таблици, които не са нищо повече от математически отношения. 

Защо Джеф Безос забрани презентациите с PowerPoint

Мениджърите, които работят по изслушването и оценяването на нови идеи и предложения за проекти, или кампании, знаят, че твърде подробната документация всъщност е най-големият враг на излизането на преден план на креативността.

Тогава какво?

Общото решение изглежда просто - да има процес, при който оценката на идеи (рекламни, креативни вътре в компанията или друго) да се случва по различни начини, като са осигурени различни етапи. 

Процесът по приемането на една идея - да се реализира от голяма компания - винаги съдържа няколко основни въпроса, които се нуждаят от разглеждане. Ако зададете правилните въпроси, може спокойно да се лишите от таблиците с хиляди данни и да преминете към осъществяването (или не) на идеята. От отговорите на критично важните въпроси ще стане ясно дали си заслужава да реализирате идеята, а не от четенето на подробните описателни документи и таблиците с детайлни очаквания. 

Безпочвените предложения за инвестиции си личат още в началото. А тези, които носят ползи, със сигурност носят и рискове.

Няма как да прецените всички рискове в началото, но е важно да се запознаете с основните. Питайте какви са рисковете.

Ако сте готови да ги поемете, това означава, че има голяма вероятност решението ви да бъде успешно.

Рядко хората предприемат стъпки, които носят прекалено много рискове и неясни ползи. В случая, когато се предлага нещо на компанията, важна е дискусията. Благодарение на правилните въпроси, в правилното време, ще избегнете много грешки.

Успехът невинаги се основава на данни и цифри, понякога той е усещане и увереност в добрите резултати от творческата идея.

По онлайн материал на Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ