Новата реколта спонсори на Световното по футбол

Новата реколта спонсори на Световното по футбол

Новата реколта спонсори на Световното по футбол

Обемът на рекламното спонсорство на Световното първенство по футбол през 2018 г. е по-малък в сравнение с предишното издание на Мондиала, което беше в Бразилия през 2014 г., според изследване на Nielsen Sports, цитирано от Би Би Си. 

Приходите от спонсорство на ФАФА за Русия'18 са $1,629 млрд., докато при Бразилия'14 са били $1,450 млрд., посочват авторите.

Глобалната компания за пазарни изследвания Nielsen твърди, че спонсорският цикъл 2015-18 е бил доста по-труден за продаване, спрямо предишните Световни купи. 

Въпреки това, интересно наблюдение е наличието на "нова реколта" спонсори. Сред тях се включват няколко големи компании от Китай. Те са помогнали на ФИФА да набере дажбата си от рекламна подкрепа. 

Китайските спонсори настъпват и се присъединяват след оттеглянето на корпорации гиганти, които бяха дългогодишни спонсори на футболното първенство като Johnson & Johnson, Castrol, Continental. Те се оттеглиха заради корпуционния скандал в управляващия орган на световния футбол през май 2015. 

Най-голямата китайска компания за частни недвижими имори Wanda Group сега е един от седемте големи официални партньора на ФИФА, наред с Coca Cola, Adidas, Газпром, Qatar Airways, Visa и Hyundai/Kia.

Една от компаниите, които Wanda притежава, е InFront Media - фирма за спортен маркетинг, държаща медийните права върху Световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г. за 26 азиатски района. 

Продължава на страница 2.

Междувременно три от петте официални спонсора на първенството, а именно производителят на потребителска електроника (телевизори и хладилници) Hisense, разработчикът на смартфони Vivo и компанията за млечни продукти Mengniu, са китайски. 

Mengniu държи ексклузивните права да продава йогурт напитки и сладолед на стадионите в Русия. 

Според Nielsen интересът към футбола в Китай се е повишил от 27% сред градското население през 2013, до 32% през 2017 г., като 3/4 от хората, които са заявили, че харесват този спорт, са били на възраст под 34 години. 

За всеки четиригодишен цикъл - от първенство до първенство - Световната купа създава основната част от приходите на ФИФА. Например, през 2010 г. спонсорските й приходи от други събития са събрали едва 25 млн. долара, а през 2014 г. - само 49 млн. долара, по данни на Nielsen.

ФИФА се надява да си върне растежа на спонсорския цикъл след Русия'18, до Катар'22, коментира управляващият директор на Nielsen Sport Глен Ловит. Според него тя може би ще търси спонсорска подкрепа от компании и брандове в Близкия изток. Очаква се ФИФА да инвестира в развитие на футбола, покачване на участието, да търси въвеждане на нови стандарти за прозрачност и управление и да работи да удвои броя на жените футболни играчи по света до 60 млн. към 2026 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ