Мерил Стрийп кандидатства да направи името си защитена марка

Мерил Стрийп кандидатства да направи името си защитена марка

Мерил Стрийп кандидатства да направи името си защитена марка

Любимата актриса на поколения Мерил Стрийп подаде документи да направи името си търговска марка, предава Би Би Си.

Целта на молбата е да спре използването на името й с търговски цели. 

Молбата е подадена до Американската патентна служба, която се очаква да й даде ексклузивни права да ползва името си в развлекателната индустрия.

Знаменитостите все повече се обръщат към закона, за да защитават имената си от неоторизирана употрба с търговски цели. Но Мерил Стрийп смята да продължи с кариерата си като защити името си, както други известни лица от киното, музикалния бизнес и други творчески индустрии. Сред тях са рапърът 50 Cent, Дейвид и Виктория Бекъм и децата им Бруклин, Ромио, Круз и Харпър, както и Парис Хилтън. 

В молбата на Мерил Стрийп, за разлика от други, при които се изисква блокирането на производството на търговски стоки със съответното име, като парфюми, дрехи или играчки, тук става дума за забрана на използването на името "Мерил Стрийп" само в телевизионни продукции, излъчвани на живо предавания и филмови появи, както и в ангажименти за публично лекторство и подписване на автографи. Но не се блокират други варианти да се използва нейното име в уебсайтове за фирми и филмовата индустрия.

Името на Мерил Стрийп всъщност дори не е точно това - тя е родена като Мери Луиз Стрийп. Но с името "Мерил" тя се сдоби със световна слава от 70-те години насам. 

Джордж Севие - адвокат по интелектуална собственост от Gowling WLG коментира, че звездите днес установяват имената си като търговски марки на по-ранен етап от кариерата си, щом започнат да виждат потенциалната комерсиална полза от това, при Мерил Стрийп се случва на по-късен етап. Обикновено целта е да се предотврати комерсиална употреба на името от свързани с киното уебсайтове."Малко вероятно е някой да предложи лекция от името на Мерил Стрийп, ако не е самата Мерил Стрийп. Вероятно целта е предимно да бъдат спрени хора да използват името й в интернет", казва той. 

Други звезди, регистрирали имената си като търговски марки, са актьорът Шон Конъри, който го направи през 2017 г., певицата Бионсе и рапърът Джей Зи, както и децата им Блу Айви и Руми Картър и Сър Картър, малко след като бяха родени. Парис Хилтън не само регистрира името си като търговска марка, но и фразата "that's hot".

Певицата Тейлър Суифт пък подаде документи за регистрация на 60 търговски марки, включително текстове от песни като "This Sick Beat" и "Nice to meet you. Where you been?". 

Футболният мениджър сър Алекс Фъргюсън се опита да регистрира името си като търговска марка през 2005 г., но получи отказ. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ