Повече клиенти с по-малко пари - тази задача има поне три верни решения

Повече клиенти с по-малко пари - тази задача има поне три верни решения

Повече клиенти с по-малко пари - тази задача има поне три верни решения

Много от собствениците на нови фирми са натърпеливи да популяризират продуктите си и реагират, като разпределят повече от оперативния си бюджет за маркетинг. А когато видят, че  рекламните разходи започват да се покачват, е важно да анализират дали парите им се изразходват разумно.

В моята компания Amerisleep активно търсим начини за намаляване на маркетинговите разходи във всички наши съществуващи рекламни кампании, без да жертваме цялостната им ефективност. Като цяло правим това като спираме по-слабо реализиращите се инициативи, оптимизираме всички останали проекти и използваме маркетинговата автоматизация. По този начин постепенно увеличаваме възвръщаемостта, която получаваме от нашите маркетингови инвестиции.

Тук следват три стратегии, които и вие можете да използвате, за да продължавате да създавате връзки за продажби и да превръщате публиката в купуващи клиенти, докато намалявате общите си разходи за маркетинг. Ето какви са стратегиите: 

Продължавайте да финансирате каналите, които работят. 

Когато искаме бързо да ограничим разходите, се изкушаваме да спрем всички дейности за маркетинг и да действаме "на едро", докато не прегрупираме и не разберем каква структура за нов бюджет да създадем. Но когато става въпрос за маркетинг, намаляването на разходите в горната част на фунията може да има значителни последици за общите продажби.

Ето защо е от решаващо значение да идентифицирате най-изпитаните и доказани маркетингови канали и да се уверите, че винаги има достатъчно бюджет, за да ги поддържате. За да управлявате по-добре вашите разходи, прекъснете основните инвестиции в нови и експериментални канали. Това ще освободи повече време и пари, за да можете да продължите да провеждате вече печелившите си кампании.

След като възстановите фокуса си и подобрите общата си възвръщаемост на инвестициите, може отново да преосмислите експериментирането с нови маркетингови канали.

Освежавайте и оптимизирайте кампаниите си редовно. 

Намаляването на маркетинговите разходи обикновено означава подход на мащабиране. В същото време това не означава, че кликването на всеки отделен купувач ще има по-малко влияние. Когато спонсорирате по-малко на брой кампании, се уверете, че всяка от тях е доставена до подходящата аудитория, в точното време на "потребителското пътуване" към покупката. Това увеличава шансовете ви за превръщане на наблюдателите от аудиорията в клиенти, които плащат. Освен това намалява рекламните разходи.

Правете редовен одит на всички текущи ваши кампании, за да се уверите, че в тях се споменава правилната продуктова информация, че се посочват правилно съобщение и данни за контакт. Проверявайте дали всяка реклама се свързва с правилната насока за движение и дали "преживяването" след кликването на хората е ангажиращо и посреща всички техни очаквания. 

Използвайте стратегия за маркетингова автоматизация. 

Времето е пари и освен това то е ограничен ресурс. Когато служителите ви са ангажирани с интензивен труд, това има финансова и времева цена. 

За да им помогнете да увеличат работното си представяне и да ускорят темпото, с което довеждат проектите си докрай, използвайте маркетингова автоматизация. Така ще им спестите време, а може да ви спести и пари. В наши дни е много лесно и възможно да си позволим да насрочваме автоматично повтарящи се действия, да управляваме данни по лек начин и да поддържаме контакта с потребителите - чрез употреба на технологии, които подпомагат работната сила. 

Например, в момента може би инвестирате твърде много време в публикуването на връзки. Обмислете да инвестирате в автоматизиране на ангажираността с имейли до клиентите и използване на основани на действието и времето "спусъци". Ако служителите ви не отделят време за тези неща, те ще могат да работят върху други инициативи с висока степен на влияние, които машината не може да замести. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила