2019 - годината, в която визуалното ще тържествува в маркетинга

2019 - годината, в която визуалното ще тържествува в маркетинга

2019 - годината, в която визуалното ще тържествува в маркетинга

Няколко тенденции ще определят 2019 г. по отношение на маркетинга. Това ще бъде годината на разширяването на визуалното търсене и на новите бизнес приложения за изкуствен интелект. Изданието Inc.com посочва пет стратегии, които според авторите му трябва да бъдат включени от всеки маркетолог в неговата работа през годината. 

Ето какви са те. 

1. Визуалното търсене

Това е бързо растяща тенденция, която ще достигне висоти през 2019 г. 

Потребителите очакват да могат да откриват в интернет веднага информация за всичко, което виждат в реалния свят, с минимални усилия. През февруари миналата година например Pinterest стартира Lens - технологична настройка, която даде възможност на хората да насочват камерата на мобилното приложение на Pinterest върху всичко наоколо, да заснемат снимка и след това да намират идеи, свързани с тази снимка, в Pinterest. (Google има подобна опция, която също се нарича Lens.) От старта си насам, в Lens на Pinterest има над 600 млн. месечни търсения. 

Някои брандове като ASOS пък внедряват визуалното търсене като възможност в техните мобилни приложения. Ако сте търговец на дребно, да направите търсене чрез изображения може да е част от вашия онлайн инвентар. Това ще е ключово. 

Ако имате нагласа да ползвате тези подходи, уверете се, че присъствието на вашата марка в Pinterest е силно. И се уверете, че SEO за изображенията не е изпуснато. Бъдете стриктни във включването на метаданни и визуална информация за съдържанието в картата на сайта си.

2. Изкуственият интелект и интерактивният интерфейс

Независимо дали става дума за проследяване на потребителското поведение в реално време или за правене на препоръки в Netflix, изкуственият интелект ще направи по-лесно от всякога да се документират и организират важните потребителски данни през 2019 г. Големите обеми от данни създават своите собствени проблеми. Да се улесни морето от информация не е лесно. Тук обаче ще идват на помощ интерактивният интерфейс и визуализацията на данните. Графики, табилици и схеми, които се обновяват в реално време, за да отразят най-новите данни, които са събирани, ще бъдат от голяма помощ. Те може да ви бъдат полезни, докато анализирате маркетинговата си стратегия и търсите по-ефективни начини да достигате целевата си аудитория. 

Започнете новата година с план за откриване или изграждане на правилния интерактивен интерфейс за вашите нужди, за да можете по-добре да се възползвате от силата на изкуствения интелект и големите данни. 

3. Маркетинг към поколението Z

Продължава на следващата страница.

Блумбърг прогнозира, че през 2019 г. поколението Z ще надмине милениълите като най-многобройно поколение на света.

Това означава, че за повечето компании маркетингът към тази генерация вече няма да е по избор, а ще е нещо задължително. Как да я достигнете?

Първо, фокусирайте се към видеото. Това поколение гледа по 68 видеоклипа на ден, по данни в САЩ. Освен това трябва да привлечете вниманието на тези млади хора, а това ще бъде по-трудно в сравнение с предишните поколения. Ще може да го сторите като изработите визуално поразяващо и ангажиращо съдържание, което да въздейства на първата секунда. 

Междувременно цялото съдържание, което създавате, трябва да бъде оптимизирано за съответната платформа. Не се опитвайте да публикувате хоризонтални видеоклипове в история в Snapchat, например. И се уверете, че оптимизирате цялото си съдържание  спрямо тенденциите, които има съответната платформа. 

4. Персонализирани съобщения

"Бъдещето на имейла е в реално време", смята ръководителят маркетинг на EmailMonks Кевин Джордж. По думите му изследване на Marketo показва, че персонализираните имейли, основани на информация за поведението, са три пъти по-добри от имейлите, разпространявани с "взривни партиди". 

През 2019 г. подобрете таргетирането. Потребителите, особено поколението Z, искат да чувстват, че им се говори лично. Те могат да "надушат" всяко съобщение, което не се отнася до тях, от километри. Отговорът е да персонализирате съдържанието си за специфични публики. Трябва да направите специфично съдържание, оптимизирано за всяка платформа. Например, видеоклиповете за Facebook може да бъдат по-дълги от традиционните 30-секундни спотове, тъй като по-възрастната демография на тази мрежа предпочита всъщност по-дълги реклами. А в Instagram и Snapchat публикувайте повече видеоклипове, които изглеждат автентични и истински, и са оптимизирани за преглед на мобилните устройства. Тези материали е по-добре да са вертикални. 

5. Скучната, стереоптипна фотография от фотобанките е демоде

Не е случайно, че персонализираните дизайни привличат седем пъти повече клиенти, отколкото дизайните, които използват стокови изображения. С експлозивния растеж на визуалното съдържание, като например инфографиката, през последното десетилетие много търговци се втурнаха да създадат възможно най-много визуално съдържание. Но тази стратегия ще бъде напълно неефективна през 2019 година.

Вместо това, 2019 ще бъде свързана с качеството над количеството. Клишираните изображения правят компанията да изглежда евтина - сякаш тя не желае да инвестира в доставянето на качествен продукт. Това отблъсква аудиторията. Визуалното съдържание с ниско качество всъщност може да навреди на марката повече, отколкото да няма никакво съдържание.

В началото на 2019 г., инвестирайте времето си в разработването на силна визуална маркетингова стратегия, която включва тези нови тенденции. Тя не само ще запази уместността на компанията ви - тя ще ви гарантира, че сте на върха в продължение на години.

По съвети на материал в изданието Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
bTV се разделя с Антон Хекимян
Средната заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на годината
Nike запазва короната си като най-ценната марка за облекло в света
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Ръст на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци
Андора забранява купуването на къщи от чужденци