Все още брандът е цар

Все още брандът е цар

Все още брандът е цар

"Маркетингът е твърде важен, за да се остави на маркетинг отдела." Дейвид Пакард, съосновател на „Хюлет-Пакард”

Ако помолите 20 бизнес лидери да дефинират маркетинга, вероятно ще получите 20 различни отговора. Защо е толкова трудно?

Вероятно защото повечето маркетолози сами за себе си нямат ясна дефиниция за професията. Те прекарват кариерата си, гледайки на нея с тесния поглед на специалиста. Някои от тях така и не успяват да видят голямата картина, в която основните елементи са маркетингът и фирмата - маркетингът на фирмата.

При всички случаи той играе решаваща роля за бизнеса. Неслучайно бащата на модерния мениджмънт Питър Дракър казва, че тъй като целта на всеки бизнес е да създава клиенти, бизнес предприятието по същество има две и само две основни функции – маркетинг и иновации. По думите му маркетингът е различаващата, уникална функция на бизнеса.

Известният предприемач и инвеститор на рисков капитал Бил Давидов пък смята, че маркетингът трябва да измисля напълно завършени продукти и да ги отвежда до водещи позиции в определени пазарни сегменти.

Интересното е, че той не е учил маркетинг. Завършил е електроинженерство. Стив Джобс – гениалният стратег на Apple, също е пример за бизнес легенда  в това поле, без никакво образование по тази специалност. Джобс така и не завършва университета, помните нали?

Как тогава великите маркетолози учат маркетинга?

Отговорът е "В крачка". Най-добрият терен това да се прави са стартиращите компании, защото те са изцяло свързани със задачата да създават иновативни продукти и да привличат клиенти. В тази връзка, има седем важни истини, които бизнес лидерите трябва да знаят за маркетинга, за да успеят в начинанията си.

1. Маркетингът е като секса: Всички си мислят, че ги бива в него. В маркетинга има повече позьори от във всяка друга професия. Всички обичат да си мислят, че са маркетинг гении. Причината е, че могат много по-лесно да се преструват на такива, отколкото на много други специалисти. Предприемачите не са единствените.

2. Все още брандът е цар. Мнозина си мислеха, че електронната търговия ще направи брандинга по-малко значим. Не само, че това не се случи, но и стана тъкмо обратното.

Продължава на страница 2.

3. Маркетингът изцяло се основава на разбирането на хората. Той се състои в определянето на това какво искат клиентите, понякога дори те самите да не знаят какво искат. Ако интуицията ви казва нещо в това отношение, доверете й се. Въпреки че е изкушаващо да мислим, че пазарните са аморфни виртуални групи, помнете, че дори в b2b света всеки продукт се търси от човешко същество в реалния живот.

4. Иноваторите не откриват топлата вода. Те не изобретяват нещата изцяло наново. Някои хора действително са изключителни и създават концепции, за които никой не се е сещал, но големите маркетолози най-често са иноватори, които измислят стари идеи по нови начини. Те създават неща, които се употребяват сред хората по нов начин. 

5. Маркетингът е прекалено важен, за да се остави само на маркетинг отдела. Той е колелото на бизнеса. Мястото, в което продуктовото развитие, производството, финансите, комуникациите и продажбите се срещат. Всеки член на лидерския екип трябва да бъде допълнение към маркетинг отдела.

6. Пазарите са игра с равен резултат. Въпреки популярните съвременни схващания, че в бизнеса печалбите са всичко, във всяка транзакция участват купувач и продавач, и ако се прави правилно и двамата печелят. Единствената друга възможност е продавачът да загуби. Реалният свят е брутално конкурентен. Точка.

7. Не се нуждаете от голям бюджет, за да се заговори за вас. С правилната комуникационна стратегия може да се създаде потребителско въодушевление и "вирусно” търсене на компания или продукт, за които доскоро никой не е чувал.

Източник: Entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ