В океана от конкуренция

В океана от конкуренция

В океана от конкуренция

Независимо от продуктите или услугите, които предлагате, или индустрията, в която оперирате, рано или късно ще се сблъскате с компаниите, които предлагат нещо сходно на вашето. Тогава как да изпъкнете сред тях? Много от конкурентите ви вероятно се позиционират като „най-добрите“, но това не им гарантира, че ще продават добре.

Нестихващата конкуренция затруднява това да докажете своята уникалност. Ако много искате да се отличите, ще трябва да заемете такава позиция, която никой да не може да ви отмъкне. Ето какво да направите.

Признайте на конкурентите ви какво правят добре

Някои предприемачи искат да утвърдят себе си като предлагащи нещо уникално, без заместител на пазара. Ако приложите този подход, може да има сериозни последствия за успеха на бизнеса ви.

За да позиционирате компанията си по подходящ начин, трябва да признаете на конкурентите си, че правят нещо, и то че го правят добре. Игнорирането не ги кара да изчезнат, но ако знаете какво предлагат и какво от предлаганото се харесва на потребителите, можете по-добре да изградите своята собствена стратегия, за да откриете правилната позиция за бранда си.

Определете какво вие правите добре

Сега е време да определите вашите собствени силни страни. Да разберете какво правите добре, в сравнение с това, което конкурентите ви правят добре, позволява лесно да разграничите организацията си от тях.

Погледнете внимателно с какво се отличавате, отвъд това просто „да сте най-добрите“, за да определите ключовите области, в които имате сериозен напредък, спрямо другите от бранша.

Обърнете внимание на целевия пазар

Когато позиционирате бизнеса си според конкуренцията, трябва да го направите по такъв начин, че да грабнете вниманието на аудиторията си. Това означава да стесните фокуса си до точния пазар, до който се опитвате да достигнете.

Опитът да се харесате на прекалено много клиенти може да провали посланията ви. Така вместо да се отличите, може да бъдете забравени.

Определете какво включват таргет аудиториите ви, както и кои е възможно да са аудиториите на конкурентите ви. Да знаете до кой се опитват да достигнат те също може да ви помогне да се отличите.

Приоритизирайте нещата, от които аудиторията ви се нуждае най-много

Последната стъпка в позиционирането ви е да погледнете как това, което правите най-добре (точка 2), се свързва с потребностите на аудиторията ви. Ако тези две неща се припокрият, имате възможност да позиционирате бизнеса си по още по-смислен начин.

Ще има нужда да използвате и информация на конкурентите, за да откриете своята ниша. Кои са дупките, които те оставят празни и вие можете да се вместите? Какви ползи те не могат да донесат на целевата аудитория, за разлика от вас?

За финал

Не е нужно просто да заявите, че сте най-добрите. Позицията ви трябва да се променя, спрямо конкурентите. Важно е постоянно да преоценявате и тях самите и това доколко удовлетворяват потребностите на таргет групите. А щом определите какво можете да дадете и вие самите, можете да прецизирате посланията си така, че да намерите наистина уникална позиция и да изпъкнете.

Соломон Тимъти за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ