Позитивният разказ за бъдещето, споделен от Здравка Евтимова пред списание ,,Мениджър“

Позитивният разказ за бъдещето, споделен от Здравка Евтимова пред списание ,,Мениджър“

Позитивният разказ за бъдещето, споделен от Здравка Евтимова пред списание ,,Мениджър“

- Госпожо Евтимова, беше време, когато горяха спорове за литературната стойност на научната фантастика, а сега се питаме какво е бъдещето не само на литературата, на писателя и куп други професии, но изобщо на човека? Какво мислите за ерата на изкуствения интелект?

-Приветствам развитието на изкуствения интелект. Достатъчно е той да e в ръцете на мъдър човек, човек, лишен от алчност. Изкуственият интелект би работил, както е работило в исторически план оръжието от кремък. Когато каменното оръдие е способствало да се запази животът на племето и човекът да оцелее. Тогава това оръжие наистина има висока стойност. Жалко е, когато оръжието се използва за отнемане на живот и елиминиране на постигнатото в цивилизацията. Изкуственият интелект би могъл да превърне живота в осъществена мечта, в полет към далечни планети, в изследване на тайните на човешкото съзнание, в лечение на нелечими засега болести. От друга страна, той би могъл да се превърне и в смъртоносно оръжие, така че отново опираме до стойността на духовния свят на човека. Знам, че AI вече се използва за написване на литературни творби, за създаване на музикални произведения, в редица други области, но е ясно също и че той не би могъл да постигне това, което човешката духовност може да постигне – обичта, верността, лоялността. Така че, именно със своята човешка характеристика, с хуманния спектър на всяка личност ние водим изкуствения интелект. Бихме могли като човечество да го превърнем не само в свой съюзник, така както навремето древните мореплаватели са използвали корабите като средство за откритие на нови континенти и нови цивилизации, но можем да го използваме и за да открием неизвестното вътре в нас, в нашите сили, във възможността да помогнем на по-слабите, на
болните.

- Днес има много страхове, а като че ли липсва позитивният разказ за бъдещето...

- Позитивният разказ за бъдещето би могъл да бъде написан от неимоверни трудности и с още по-неимоверни трудности би могъл да бъде реализиран.

Какъв е позитивният разказ на бъдещето и кои са лидерите в нашето общество, който ни разказа Здравка Евтимова?  Прочетете пълната статия тук.

Търсете бр. 1/2024г. на списание „Мениджър” в:


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ