Четете научно фантастични книги – интервю с футуриста Джейкъб Морган

Четете научно фантастични книги – интервю с футуриста Джейкъб Морган

Четете научно фантастични книги – интервю с футуриста Джейкъб Морган

- Господин Морган, кога ще видим първия робот, който ще мисли и чувства като хората?

- Ако става дума за изкуствен интелект, който да „мисли“ като човек, много зависи какво разбираме под „мислене“. Вече използваме платформи като ChatGPT, които изпълняват много от задачите, които човек може да извършва в области като графичен дизайн, писане, анализ на данни и много други. Ако обаче става въпрос за онези неща, които ни правят хора, като емоционална интелигентност, способност за творческо решаване на проблеми и вземане на решения, комуникация и емпатия, тук хората все още доминират и вероятно ще продължат да властват в обозримо бъдеще. Освен това не сме на етапа, в който AI е развил съзнание. За да мисли и чувства като човек, роботът трябва да има съзнание. А ние все още не сме на този етап.

- Бихте ли посочили три най-важни умения, които да развиваме, за да изпреварим скоростта, с която се развиват технологиите?

- Любопитство към изследването на нови концепции и идеи. Мотивация за действие. Емоционална интелигентност за свързване с хората и изграждане на взаимоотношения. И, четвърто, трябва да свикнем да учим непрекъснато!

Цялото интервю можете да прочетете тук.

Търсете списание „Мениджър” в:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ