Как да получим повишение на заплатата

Как да получим повишение на заплатата

Как да получим повишение на заплатата

Наскоро се срещнах с един коуч, който професионално се е посветил на това да помага на мениджъри да получат възнаграждението, което искат. Според него, много от тях не са в състояние да намерят точните думи или подходящия момент, за да попитат за повишение на заплатата си. Неговата работа е да им помогне да разберат своята стойност, да намерят увереност да преговарят с шефа си.

В практиката си често срещам такива хора. Част от проблема е въпрос на доверие, отчасти и на гордост. Някои намират за неприятно да говорят открито за пари и да очертаят важността си за компанията. Друг е въпросът, когато след представянето им и упоритата работа не следва автоматично повишение на заплащането. Една от моите клиентки – висш банкер, поиска увеличение на заплатата, едва когато научи, че един от колегите й на по-нисък пост печели повече от нея. Сподели ми, че това я е ядосало и я е накарало да връхлети в офиса на шефа, за да поиска повишение.

Да управляваш сложен въпрос като заплатите, никога не е лесно, особено в трудни икономически времена. Но също толкова особено важно е в тези времена да се грижите за собствената си кариера.

Първата стъпка е добрата подготовка. Задайте си въпроса защо търсите повишение сега. Може би, защото се чувствате временно недооценени. От друга страна заплатата ви може да се понижила в сравнение с тази на вашите колеги. Ако това е така, как влияе това на вашата ефективност?

Оценете ситуацията в по-широк мащаб. Помислете как икономическите условия се отразяват на компанията ви. В състояние ли е фирмата да увеличи заплатата ви? Ако не е, по-добре отложете разговора за друг момент.

Оценете честно пазарната си стойност. Как вашата роля в компанията ви и заплатата ви е съпоставима с тази на колегите ви в компанията или извън нея. Помислете за това как използвате вашите умения, контакти и опит, за да изпъкнете.

Уверете се, че сте добре познати в компанията извън рамките на прекия ви шеф и тесния кръг екип, в който работите. Създайте си възможности да демонстрирате стойността си за фирмата. Изберете подходящия момент за разговор. Той може да настъпи след като компанията е постигнала напредък, или след като сте приключили важен проект. Не е добра идея да започвате такъв разговор, когато шефът ви е зает или е изправен пред проблеми.

Бъдете готови да преговаряте и да изчакате. Преценете дали сте готови да приемете друго предложение – отпуска, бонуси или друг вид възнаграждение.

Джил Крокиндейл, OpenForum

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ