Уорън Бъфет посочи двама свои вероятни наследници

Уорън Бъфет посочи двама свои вероятни наследници

Американският милиардер Уорън Бъфет назова двамата кандидати за негов наследник начело на холдинга Berkshire Hathaway, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

Те са шефовете на застрахователния бизнес на холдинга Аджит Джейн и на енергийния филиал Грег Абел. Двамата са назначени на току що създадени постове в съвета на директорите на холдинга.

„Сега двамата са ключови фигури в Berkshire в светлината на наследяването на ръководството“, казва 87-годишният Бъфет, цитиран от изданието. Той им дава съвет да се опитат да съберат повече опит в ръководеното на цялата група компании преди да поемат кормилото.

Вчера Бъфет заяви пред телевизия CNBC, че е в забележително добро здравеи не планира скоро да се оттегля като председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на холдинга. Но още 10 г. начело на Berkshire Hathaway ще са доста дълъг срок, уточнява той.

През годините холдингът се е превърнат в конгломерат от около 80 компании, които работят във всевъзможни бизнеси като застраховане, инвестиции, мебелно производство, бижутерия, облекло, храни. Роденият в Омаха, Небраска, Бъфет оглави през 2008 г. списъка на най-богатите хора на планетата по версията на сп. „Форбс“. В последното издание на класацията през октомври м.г. той слезе на трето място, отстъпвайки на Джеф Безос (Amazon) и Бил Гейтс (Microsoft).

Състоянието на Бъфет се оценява на 80,6 млрд. долара. Заради феноменалния му пазарен нюх и безгрешните икономически прогнози, милиардерът получи прякора Оракула от Омаха.

Ключови думи