Мениджър with The New York Times

Създателят на мрежата Тим Бърнърс-Лий предупреждава:

Все повече е очевидно, че глобалната интернет мрежа не успя да оправдае големите надежди, които й възлагахме. Създадена за сътрудничество, тя бе завладяна от мошеници и тролове, които я използват, за да манипулират хората по целия свят.

За да я опазим във вид, в който ще служи на цялото човечество, ще трябва да се преборим за нея. Затова искам правителствата, компаниите и гражданите на света да се съгласят да спазват някои основни принципи за поведение в мрежата.

До края на 2019 г. 50% от световното население ще използва интернет, сочат прогнозите на ООН. По всяко друго време в 30-годишната история на световната интернет мрежа тази новина щеше да бъде посрещната с възторг: "Страхотно! Нека свържем всички възможно най-бързо".

Светът обаче се промени. След годините, в които интернет се възприемаше като сигурен източник на доброто, днес технологичният оптимизъм все повече се сблъсква с тревогите, че може да влияе разрушително на обществото ни.

И те са съвсем основателни. В последните години правителства в различни страни организираха и плащаха кампании, чиято цел беше да потиснат несъгласните и да се разправят с опозицията. Станахме свидетели на хакерски атаки и намеси на чужди държави във вътрешния политически живот и в изборния процес на суверенни страни. Разбрахме и как разпространението на фалшиви новини в социалните медии може да предизвика хаос, объркване и насилие.

Когато през изминалата година научихме, че Cambridge Analytica е използвала личната информация на близо 87 милиона потребители на "Фейсбук", за да повлияе на настроенията на гласоподавателите на президентските избори в САЩ през 2016 г., изведнъж осъзнахме, че наистина сме загубили контрол над данните си. И че това може да промени света.

Така е, но в същото време не бива да се отказваме от надеждите, които възлагахме на интернет. Всички технологии носят рискове. Караме автомобили например, въпреки че може да се случат сериозни инциденти.

Мрежата е глобална платформа и предизвикателствата, с които се сблъсква, се простират отвъд граници и култури. А след като тя е изградена от всички нас, милионите хора, които си сътрудничат и общуват, то бъдещето ґ зависи от колективната ни способност да я превърнем в по-добър инструмент за всеки от нас.

Ако обаче решим да създадем мрежата на бъдещето, ще трябва да следваме някои водещи принципи. Формулирането им няма да е никак лесно.

Но мисля, че е възможно да се разработи набор от основни цели, които всички ние да приемем. Това наше общо съгласие ще направи мрежата по-добро място за всеки от нас. Включително за онези 50% от населението на света, които все още нямат свободен достъп до интернет.

Правителствата, компаниите и отделните личности имат своите отговорности. Фондация "Уърлд Уайд Уеб", която основах през 2009 г., за да защитава световната информационна мрежа като обществено благо, изготви набор от основни принципи. Те очертават отговорностите, които всяка от страните по този договор трябва да защитава. Каним всички да възприемат тези принципи и да се присъединят към нас, за да изготвим и подпишем официален договор за световната интернет мрежа още през 2019 г.

Според тези принципи правителствата са отговорни за свързването на гражданите си посредством отворена мрежа, която зачита техните граждански права. Интернет компаниите трябва да направят каквото зависи от тях, за да сме сигурни, че сме в безопасна и достъпна среда, опазваща потребителските данни. Гражданите носят отговорността да противодействат онлайн на поведение, което не биха толерирали офлайн. Ако ние, милиардите, които използваме интернет, не го защитим, кой ще го направи?

Въз основа на тези принципи ще установим нов набор от норми, ще изискваме с тях да се съобразяват правителствата и компаниите, от които зависят уеб технологиите на бъдещето. Тези, които подкрепят и помогнат за сключването на този договор, не само ще покажат, че поемат сериозен ангажимент към бъдещето на световната мрежа, но и ще допринесат за постигането на това бъдеще. Ако искаме да имаме интернет, който да работи за нас, трябва и ние да работим за бъдещето му.

Интернет спасява живот и осигурява прехрана. Дава ни непосредствен и лесен достъп до огромен обем информация от целия свят и ни свързва с приятелите и членовете на семействата ни, разпръснати по света. Съдейства за възхода на социални движения и раждането на безброй нови индустрии.

Но в същото време е сравнително младо изобретение, така че все още не знаем истинската му сила и възможности, които може да ни предложи. Представете си какво ще се случи, когато следващите 50% от световното население се присъединят към нас и стимулират мощна творческа енергия, която започне да се разпространява чрез мрежата.

Добрата новина е, че желанието за борба с предизвикателствата, с които ни среща интернет, никога не е било по-голямо. Нека обаче направим така, че следващият милиард наши съграждани да се свържат с нас в една световна мрежа, която си струва. Нека 2019 да е годината, в която се изправим срещу онези сили, които спъват свободния дух на интернет. Защото имаме нужда от световна мрежа, която да е свободна и отворена за всички.

 

© 2018, The New York Times и Тим Бърнърс-Лий. Разпространява се от The New York Times Licensing Group.

Текстът е публикуван в списание „Мениджър“

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ