Блокчейн технологията се сблъска със сериозно препятствие

Manager News

Блокчейн е много повече от технологията, създала и управляваща криптовалутата биткойн. Блоковата верига е инструмент, чиято цел е децентрализация на структурите, управляващи всички познати ни икономически операции, като в този процес се очаква да преосмислим разбирането си за доверие.

Именно това е и революционната и новаторска мощ на блокчейн технологията. Надеждите обаче може да бъдат попарени.

Доверието стои в основата на социалните и търговските взаимоотношения в нашия свят и векове наред за защитата му се грижат различни институции. Но те постепенно се превръщат в отживелица в настоящия хиперсвързан дигитален свят.

В икономиката на дигиталните платформи доверието е най-ефективно управлявано от онези организации, които държат контрола върху платформите - технологични гиганти като Uber и Airbnb. Те замениха институционалните източници на доверие и се превърнаха в "пазители" на дигиталната идентичност и надеждност. Вече те са тези, които контролират механизмите за изграждане на доверие на основата на информацията, получена от отзиви по различни канали. И така градят репутация на различни икономически играчи чрез система за оценяване. В нея на всеки доставчик на услуги се дава оценка, изразена с точки (звезди).

През последните няколко години обаче някои отворени платформи като Twitter налагат все повече ограничения. Ситуацията се влоши, след като разработчиците и първите и най-отдадени потребители се почувстваха предадени - бяха им обещали отворени платформи, но се оказа, че всичко е само мечта, а реалността е различна.

Нещо повече, инцидентите с  Facebook, eBay, Uber и Experian подкопаха доверието в тях и те вече не се смятат за надеждни пазители на данните на потребителите. Така нарасна и страхът ни, че сме наблюдавани и с данните ни се злоупотребява.

Благодарение на блокчейн технологията хората вече могат да конкурират платформите, като общуват пряко един с друг чрез междупотребителски мрежи от типа peer-to-peer (P2P), които спазват общоприет набор от правила. Полученото доверие, гарантирано от машините, позволява на потребителите да избягват проблемите, свързани с централизираните платформи, като например контролиране от трети страни или неразрешено наблюдение.

А всъщност големите централизирани органи за защита на доверието може скоро да бъдат заменени от децентрализираните системи, наложени от P2P мрежите, чиято поява стана възможна именно заради блокчейн технологията.

При тези системи алгоритмите потвърждават автентичността на всяка трансакция. Те могат да записват идентичността на всеки от участниците в нея заедно с рейтинга им на доверие и репутацията им в блокова верига, която функционира като вид регистър. Неправилното поведение бива санкционирано, защото регистърът не може да бъде манипулиран или фалшифициран, а резултатите да се подобрят отвън, тъй като всички действия може да бъдат независимо оценени от всеки участник.

Предимствата на децентрализираната система са ясни. Потребителите градят доверие помежду си без участието на трети страни. Екипната работа и сътрудничеството също са стимулирани. Фалшивият обмен е сведен до минимум. Потребителите градят своя лична репутация на различни платформи, като им е позволено не само да контролират огромните данни за контактите и комуникацията помежду си, но и да изграждат и управляват своята собствена дигитална идентичност, като се изплъзват от надзора на технологичните гиганти.

Става дума за нещо като Uber без Uber и Airbnb без Airbnb.

И това вече се случва. Доставчиците на платежни и финансови услуги като PayPal се конкурират с Ripple или Circle. Социалните медии и мрежовите услуги като Twitter и Facebook се състезават с децентрализирани платформи като Steemit или Akasha. Може да бъдат създадени децентрализирани приложения - при които софтуерът да взема решение и да действа самостоятелно, - които да бъдат разположени на различни блокови вериги като Ethereum или EOS. И това са едва няколко примера.

Тази изкусителна картина обаче изглежда прекалено добре, за да е истина, а механизмът на действие на разпределителните системи, базирани на блокчейн технологията, вече се сблъсква с доста проблеми.

В съвременните широкомащабни P2P пазари доверието и растежът са в противовес: колкото повече се разраства мрежата, толкова повече отслабва доверието на потребителите в нея. Ръстът на потребителите обаче е от съществено значение за успеха на икономиката, основана на P2P платформите.

Този проблем може да бъде разрешен, като се утежнят условията за присъединяване към мрежата (което би довело до намаляване на ръста на потребителите) или чрез централизиране на контрола при няколко надеждни разработчика или възли (което означава и отказ от децентрализацията). За съжаление, блокчейн общността, както изглежда, предпочита централизацията.

Най-скоростните, най-сигурните и най-бързо развиващите се P2P платформи са изградени върху обществени блокчейн мрежи - и всички те са централизирани. Няколко души мислят и прилагат правилата.

Например една малка група "суперразработчици", които отчитат и удостоверяват трансакциите, осигуряват по-голямата част от биткойн трансакциите. А малка част от разработчиците извършват по-голямата част от промените в биткойн протоколите.

Ситуацията е още по-контролирана при Ethereum - най-големия обществен блокчейн проект, използван от хиляди P2P платформи. Първите пет пула осигуряват до 80% от записаните сделки. При разработчиците също няма особено диверсифициране - 20% от основния код на Ethereum е писан от един разработчик.

Доверието, гарантирано от машините, е напът да се прехвърли от системите, контролирани от технологични гиганти, към системите, контролирани от малка група анонимни технологични гении.

Ако обаче само няколко души ще могат да попълват и редактират отчетите и записите и да контролират протоколите, как ще постигнем онези отворени, прозрачни, свободни за ползване и универсално достъпни блокови вериги, на които толкова много се надявахме, че ще могат да заобиколят контрола и наблюдението от трети страни?

И в крайна сметка тази нова реалност на управление на доверието в цифровия свят идва при доста тревожни условия: или преотстъпваме личните си данни на централизирани, но отговорни доставчици на услуги, които се ползват с доверието ни, или упражняваме пряк "контрол" върху данните си чрез машина за доверие, управлявана от ограничена група анонимни лица, които обаче във всеки един момент биха могли да се разбунтуват.

Тези проблеми на управлението подкопават доверието в блокчейн технологията като надежден двигател на новата P2P икономика. Изглежда, че голото доверие сред поддръжниците и запознатите с технологията не почива върху здрави принципи. Тази липса на доверие неизбежно разрушава колективната солидарност, както е видно от многото блокчейн проекти, разклонили се от оригиналните протоколи на Bitcoin и Ethereum.

Засега все още се води война за контрола върху блокчейн системите, но не и за някакво ново общо благо, което все още би могло да се роди от тази нова технология.

 

© 2018, The New York Times и Паоло Таска. Разпространява се от The New York Times Licensing Group.

Текстът е публикуван в списание "Мениджър".

 

 

 


 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ