Мениджър with The New York Times

Винъс Уилямс: Каквото и да правите, не избирайте лесния път

В едно видео, което обикаляше социалните мрежи през 2018 г., 14-годишната Винъс Уилямс казва на Джон Маккензи, репортер на ABC News, че е толкова уверена в себе си, че може да победи всеки противник.

"Знам, че мога да победя - казва усмихнатата Винъс Уилямс на Джон Маккензи. - Аз съм много уверена в себе си."

Джон Маккензи изглежда изненадан от нейния отговор: "Казвате го толкова лесно. Защо?".

"Защото го вярвам", отговаря тя.

Тази увереност води Винъс Уилямс през целия ґ живот. Вярата в собствените сили я изстрелва напред, тя отключва качества и енергия, за да бъде най-добрата тенисистка в света.

Но тази нейна увереност не е само на корта. Тя я водеше в поредица от инициативи за равенство между половете. Когато взе четвъртата си титла на "Уимбълдън" през 2007 г., тя стана първата жена, която получи точно толкова, колкото и шампионът при мъжете Роджър Федерер - 1,4 млн. долара.

Увереността е изключително важна и за нейните успехи в бизнеса. Тя ґ дава енергия и е в сърцето на постиженията на модната й линия EleVen и на V Starr Interiors - фирмата за интериорен дизайн.

"Зная, че дължа успеха на вярата в себе си" - казва тя за "Повратни точки". - И съм открила, че тази увереност може да бъде усвоена и развивана. Всъщност върху нея работя всеки ден, точно както тренирам във фитнеса или на корта."

Ето трите основни правила на Винъс Уилямс:

1. Бъдете честни със себе си.

Когато нещо не се получава така, както искам, си задавам един прост, но важен въпрос: Защо? Смятам, че това е най-добрият начин да изясните къде се корени проблемът.

Когато работите, за да постигнете целите си, трябва да сте честни със себе си. Вместо да прикривате съмненията, които може да имате, по-добре работете, за да се отървете от тях. И се настройте, че можете да постигнете целите си. Ако започнете да мислите така, значи сте наполовина по-близо до тях.

Каквото и да правите, не избирайте лесния път - той ще ви даде само временно удовлетворение.

Спрете да се сравнявате с останалите. Ако мислите, че другите хора успяват повече, защото са по-умни, по-красиви или по-високи, трудно ще можете да станете по-добри от тях.

Винаги е много полезно да имате с кого да говорите, независимо дали е треньор, ментор, или просто някой, когото уважавате и който живее с позитивна нагласа.

Когато сте честни за чувствата си, трябва да приемете факта, че е нормално да се съмнявате в себе си. Това е естествена човешка реакция. Но не трябва да оставяте тя да ви води. По време на мач си казвам, че няма проблем да съм нервна. Но не трябва да позволявам това да се отрази на играта ми.

Често наблюдавам как хората около мен взимат очевидно грешни решения и след това се чудят защо. За мен причината е в тяхната лична несигурност и неувереност в собствените сили.

2. Начертайте пътя, който ще следвате

Вие заслужавате да успеете, да бъдете щастливи и да сбъдвате мечтите си.

Ако ви е трудно да вярвате в това, пробвайте да си кажете: "Заслужавам само най-лошото. Заслужавам да се проваля и да съм нещастна". Нещо не е ок, нали? Със сигурност. Казвайте си обратното - и действайте в тази посока.

Изследване на Университета в Охайо показва, че хората, които могат да си представят, че постигат целите си, е по-вероятно действително да го направят. Така направете и вие, създайте си план, който да следвате.

Помнете, че един мач се печели или губи много преди да стъпите на корта. Това се отнася и за работата - дали ще я получите, или не, се решава още преди да се явите на първото си интервю. Дали шефът ще ви повиши заплатата, или ще ви откаже, зависи от стратегията, с която ще прекрачите вратата му.

3. Използвайте провалите в своя полза.

Увереност в себе си е основата за щастлив и уравновесен живот. Това е така, защото, когато сме уверени, ние сме пълни с енергия и съсредоточени върху бъдещето, вместо да сме вторачени в ежедневните си проблеми.

И въпреки това провалите са неизбежна част от живота ни. Винаги съм била брутално честна със себе си за тях. В спорта, а вероятно и във всяка дейност, ако не можете да се учите от тях, ще загубите.

За мен провалът означава просто, че трябва да работя по-усилено. Той ни прави по-мъдри, по-силни и по-добри. Няма вариант да се предам и да приема поражението. Най-големите ми провали винаги са били неразделна част от най-големите ми успехи.

Всеки от нас в даден момент от живота си е изправен пред предизвикателства. Но ако вземем решения за бъдещето без самочувствие, те ще са краткосрочни и няма да ни позволят да разгърнем пълния си потенциал. Колкото повече се учим да взимаме решения с вяра в собствените сили, толкова повече увереност ще придобиваме да продължим да преследваме мечтите си. За мен това е истинското значение на успеха.

 

© 2018, The New York Times и Винъс Уилямс. Разпространява се от The New York Times Licensing Group.

 

 

Текстът е публикуван в списание „Мениджър“