Наука и Здраве

Добавиха над 1 милиард галактики в нова карта на Вселената

Добавиха над 1 милиард галактики в нова карта на Вселената

Добавиха над 1 милиард галактики в нова карта на Вселената

Астрономите разшириха най-голямата карта на Вселената, включвайки общо над един милиард галактики. Крайната цел на проекта е най-точно да отрази историята на разширяването на Вселената през последните 12 милиарда години, пише The Daily Mail.

Данните за картата са събрани с помощта на няколко обсерватории, както и спектроскопичния инструмент за тъмна енергия (DESI) Legacy Imaging Survey. Учените отбелязаха, че изследването на структурата на Вселената може също да разкрие мистериозните свойства на тъмната енергия и тъмната материя.

Картата обхваща над 20 000 квадратни градуса небе. Работата по създаването ѝ продължава шест години като до момента са използвани един петабайт (1000 трилиона байта) данни и 100 милиона процесорни часа на един от най-мощните компютри в света, компютърът на Националния изчислителен център за енергийни изследвания на Министерството на енергетиката на САЩ.

Картата включва изображения на южното извънгалактично небе, включително региони, далеч от диска на Млечния път. Те са идеални за наблюдение в дълбокия космос. Изображенията са направени с помощта на нов инфрачервен цветен филтър, който прави възможно идентифицирането на най-отдалечените галактики в различни части на нощното небе.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ