Големи болници в Европа алармират за риск от недостиг на основни лекарства

Големи болници в Европа алармират за риск от недостиг на основни лекарства

Големи болници в Европа алармират за риск от недостиг на основни лекарства

Девет от най-големите болници в Европейския съюз алармират за риск от недостиг на основни лекарства на Стария континент, стана ясно в писмо, изпратено до френския вестник Le Monde.

В него се посочва, че лечебни заведения във Великобритания, Испания, Германия, Италия и Франция са на път да останат през медикаменти, с които се грижат за пациенти с коронавируса COVID-19 в критично състояние.

"Съвсем скоро можем да се окажем без основни лекарства за критично болни от COVID-19, заради липсата на европейско сътрудничество, което да гарантира постоянно зареждане с лекарствата. До седмица може да не сме способни да гарантираме адекватно лечение", се казва в писмото, изпратено до правителствата и редица европейски институции.

За да овладеят най-тежките случаи на болни от коронавируса, реаниматорите ги поставят в изкуствена кома и ги интубират. Те използват мощни лекарства за анестезия за тази цел, които бързо се изчерпват. Критично е състоянието и на антибиотиците, които се използват при реанимация. От началото на епидемията в най-засегнатите райони употребата им се е увеличила с над 2000 %, показва статистиката.

В писмото си лекарите призоваха за спешни мерки за справяне с недостига на тези две групи лекарства.

Подписалите се са част от Европейския алианс на университетските болници и включват изпълнителния директор на лондонското дружество Guy and St. Thomas, част от NHS, представители от Сан Рафаеле в Милано, Vall d´Hebron в Барселона и болницата Charité - Universitätsmedizin в Берлин.

Те казват още, че поради недостига на някои медикаменти в момента някои болници купуват лекарства, различни от тези, с които са свикнали да работят.

Американските болници също драстично увеличиха поръчките си на ключови лекарства, необходими на интубирани пациенти, съобщи Financial times.

Потенциалният недостиг на 13 лекарства може да затрудни лекарите да поставят пациенти в изкуствена кома и да ги интубират, дори ако правителството на САЩ успее да закупи, заеме или произведе десетките хиляди апарати за изкуствено дишане, от които се нуждаят.

Търсенето на лекарствата, които успокояват пациентите, за да им помогнат да се справят с дихателните тръби също е скочило този месец, показват данни на Vizient, компания за здравни услуги в САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ