Колагенът и неговите предимства

Колагенът и неговите предимства

Колагенът и неговите предимства

Колагенът е основният структурен протеин в човешкото тяло и съставлява 30% от общото съдържание на протеини. Той е отговорен за здравината и еластичността на съединителните тъкани, включително кожа, сухожилия, хрущяли, кости, кръвоносни съдове и др.

С възрастта производството на колаген започва да се забавя. Около 20-годишна възраст настъпва постепенен спад, който започва да си личи по първите признаци на стареене. Това могат да бъдат фини линии, отпусната кожа, ставни нарушения и отслабване на костите и мускулите.  

В статията ще обърнем внимание на предимствата на протеина и защо приемът на колаген за кожа и/или стави може да се окаже изключително подходящ с напредването на възрастта. 

Какви са ползите от колагена?

Най-добре познатите ползи от колагена са, че се грижи за хидратацията, еластичността и плътността на кожата. Разбира се, той има и други положителни характеристики, на които ще обърнем внимание по-долу:

  • Намалява на образуването на фини линии и бръчки.

  • Помага за по-бързото зарастване на рани.

  • Облекчава дискомфорта в ставите и подобрява мобилността и гъвкавостта.

  • Укрепва косата, ноктите и зъбите.

  • Поддържа костната плътност.

  • Подпомага здравето на червата и възстановяването на тъканите на стомашно-чревната лигавица.

  • Поддържа здравето на сърцето благодарение на подобрената на еластичност на артериите.

Всички тези ползи правят хранителните добавки с колаген привлекателни за тези, които искат да намалят спада на колагена в организма си. Но от какво зависи този спад? 

Фактори, които влияят на изчерпването на колагена

Има няколко ключови фактора, които пряко влияят върху разграждането и изчерпването на колагена. Част от тях не зависят от вас, но повечето са във вашите ръце.  

Напредване на възрастта

Както споменахме, след като навършим от 20-те години, колагенът в организма ни постоянно спада, тъй като неговото производство се забавя. В резултат на това много хора започват да забелязват фини бръчки в края на 20-те или началото на 30-те си години.

Менопауза

Нивата на колаген спадат по-бързо при жените по време и след менопаузата, с до 30% през първите 5 години. Това се дължи на спада на естрогена, който обикновено стимулира производството на колаген.

Неправилно хранене

Диета с ниско съдържание на протеини може да ограничи аминокиселините, необходими за естествения синтез на колаген. Недостигът на витамин С и цинк също възпрепятства неговото производство.

Ако в диетата има висок прием на храни със захар, това може да увреди съществуващия колаген. 

Излагане на слънце

Слънчевите UV лъчи разграждат колагеновите влакна и възпрепятстват производството им. Това води до преждевременно стареене на кожата и бръчки, както и пигментни петна. Много е важно преди излизане да си нанасяте слънцезащитен крем, независимо от сезона.

Цигарен дим

Токсините, които присъстват в цигарения дим, увреждат колагена и еластина, както и стесняват кръвоносните съдове. Това изчерпва хранителните вещества и кислорода, които са необходими за обновяването на колагена.

Високи нива на стрес

Хормоните на стреса, какъвто в кортизолът, унищожават колагена и пречат на имунитета. Хроничният стрес активно намалява производството на протеина, а това пречи на здравето на костите, ставите и кожата. 

Травма или операция

Наранявания, които изискват обездвижване, като счупена кост, могат да доведат до спад в колагена и загуба на мускулна плътност. Операциите могат да допринесат за намаленото подкожно производство на колаген, което би забавило зарастването на раните. 

Хронични здравословни състояния

Заболявания като остеопороза, ревматоиден артрит и диабет създават възпаления, които ускоряват изчерпването на колагена. Същото важи и за автоимунните заболявания. 

Кога е време да приемате колаген?

Въпреки че ранната профилактика между 20-тата и 30-тата годишнина е идеалният вариант, ясно е, че когато и да решите да приемате колаген, няма да сбъркате. От 40-годишна възраст загубата на протеина се ускорява и тогава хранителна добавка с колаген ще ви е наистина полезен. 

Винаги се консултирайте с лекар преди да започнете приема му, особено ако имате здравословни проблеми. Също така, ефектът на колагена се забелязва от втория до четвъртия месец от началото на приема му и само ако е висококачествен. 

Не подценявайте хидратацията, правилното хранене, спорта и намаляването на стреса. Те не само ще подобрят нивата на колаген в организма ви, но и ще повишат цялостното ви здраве.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ