Мобилно приложение помага за избавяне от шум в ушите

Мобилно приложение помага за избавяне от шум в ушите

Мобилно приложение помага за избавяне от шум в ушите

Изследователи от университета в Окланд в Нова Зеландия предлагат избавление от досадното страдание "шум в ушите" с помощта на специално мобилно приложение UpSilent.

Приложението е тествано върху пациенти, страдащи често от шумове в ушите. Те били разпределени на случаен принцип към две 12-седмични терапевтични програми. Първата включвала използването на UpSilent, разработен от изследователите, а втората - популярното приложение White Noise Light с колекция от звуци с бял шум. Анкетираните трябвало да използват приложението поне два часа дневно.

UpSilent предлага три раздела: пасивно слушане, активно слушане и консултиране.

Първият раздел съдържа библиотека от релаксиращи звуци, като шум на море или водопад. Те успокоявали пациентите и превключвали вниманието им от шум в ушите към приятни звуци.

В раздела за активно слушане потребителите били помолени да изпълнят задачи: например да регулират нивото на звук, подобен на тинитус (б.р. медицинският термин за шум в ушите), да разберат в кое ухо е шумът, да определят местоположението на звук в пространството и т.н.

В раздела за консултиране пациентът може да научи повече за шума в ушите и как да използва звуците от UpSilent за качествен сън, контрол на вниманието, релаксация и упражнения за дълбоко дишане.

Тестовете показали, че при 65% от пациентите, които използвали приложението UpSilent, оплакванията от шум в ушите значително намалели. Програмата с другото приложение, съдържащо бял шум не повлияла по никакъв начина на благосъстоянието на участниците в експеримента.

Според Грант Сейнфелд, професор по аудиоология в университета в Окланд, терапията UpSilent пренастройвап мозъка така, че той да възприема шума в ушите като фонов звук и да не се фокусира върху него.

Шумът в ушите често наподобява ​​външни звуци като звънене, бръмчене, свистене, бумтене и т.н., които човек чува, въпреки че няма външен източник, който да ги издава.

По данни от август миналата година, събрани от международен екип учени от шум в ушите страдата повече от 740 млн. души по света, като около 120 млн. от тях са на възраст над 65 години.

При мнозина шумът в ушите се проявява от време на време, но за някои той причинява дискомфорт, води до пристъпи на тревожност, проблеми със съня, концентрацията и дори депресия.

Сред причините за шум в ушите са нарушения в слуховата система, банални запушвания (тапи от ушна кал), прекарани травми или пък анатомични особености на главата или шията, инфекции на синусите, лекарствени реакции, продължително излагане на силен шум, възрастови особености.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ