НАСА избра конкурент на SpaceX за създаване на втори лунен спускаем апарат

НАСА избра конкурент на SpaceX за създаване на втори лунен спускаем апарат

НАСА избра конкурент на SpaceX за създаване на втори лунен спускаем апарат

НАСА избра конкурента на SpaceX - Blue Origin, за разработване на лунен спускаем апарат, който да превозва астронавти по време на мисиите Artemis, започващи в края на десетилетието.

На събитие в централата на НАСА, състояло се вчера беше обявено, че американската космическа агенция агенцията е избрала екип, ръководен от компанията на Джеф Безос, Blue Origin, с участието на Boeing, Draper и Lockheed Martin, наред с други, за разработване на спускаем апарат, наречен Blue Moon, който ще се присъедини към вече разработвания от SpaceX космически кораб за транспортиране на астронавти до Луната.

Стойността на поръчката с фиксирана цена е 3,4 млрд. долара. Джон Кулурис, програмен ръководител на Blue Origin, заяви на брифинга, че компанията планира да инвестира "доста повече" от тази сума за разработването на модула.

Договорът включва демонстрационно кацане на Artemis - 5, което понастоящем е планирано за не по-рано от края на 2029 г., както и изпитателен полет на спускаемия апарат без екипаж около една година по-рано.  Artemis - 5 ще бъде третото кацане с екипаж в рамките на програмата  Artemis за изследване на Луната, след мисиите Artemis 3 и 4, при които ще използват кораба Starship на SpaceX.

Blue Origin беше един от двамата участници в търга, а другата оферта беше подадена от екип, ръководен от Dynetics. На брифинга служителите на НАСА не разкриха мотивите за избора на Blue Origin пред Dynetics, като заявиха, че те ще бъдат публикувани в отделно изявление за избор на източник.

Спускаемият модул Blue Moon е преработена версия на по-ранни проекти, публикувани от компанията. Той е висок 16 метра и е проектиран да се побере в седемметровия обтекател за полезен товар на ракетата New Glenn на Blue Origin. Сухата му маса е 16 метрични тона, а когато е запълнен с горива от течен водород и течен кислород - повече от 45 метрични тона.

Все още не е ясна точната дата на следващото тестване на флагмана на мисията SpaceX. След първото изпитване през април, собственикът на Space X заяви, че втори тест вероятно ще има до месец-два.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ