Периодичното гладуване може да подпомогне възстановяването на увредените нерви

Периодичното гладуване може да подпомогне възстановяването на увредените нерви

Периодичното гладуване може да подпомогне възстановяването на увредените нерви

Периодичното гладуване променя активността на стомашно-чревната флора при мишки и увеличава способността им да възстановяват увредените си нерви.

Новото изследване е публикувано в Nature и е извършено от учени от Имперския колежи в Лондон. Те наблюдават как гладуването кара бактериите в стомаха ни да започнат да произвеждат по-големи количества от метаболит, известен като 3-индолепропионова киселина (IPA). Той подпомага възстановяването на нервните влакна, наречени аксони – подобни на нишки структури, разположени в окончанията на нервните клетки, които изпращат електрохимически сигнали до други клетки в тялото.

Учените се надяват, че същият механизъм ще се наблюдава и при хората. Според тях бактерията Clostridium sporogenesis,, която произвежда IPA, се среща естествено в стомашно-чревната флора и на мишките, и на хората. Освен това IPA присъства и в човешкия кръвоносен поток.

„В момента не съществува лечение за хора с увредени нерви. Единственият вариант е хирургическа реконструкция, като той е ефективен само в малък процент от случаите. Това ни накара да проверим дали промяната в начина на живот не би могла да подпомогне възстановяването“, казва проф. Симон Ди Джовани от катедрата за Мозъчни науки към Имперския колеж в Лондон.

„Предишни проучвания показаха, че периодичното гладуване се свързва с възстановяването на рани и изграждането на нови неврони – нашето изследване обаче е първото, което обяснява как гладуването подпомага лекуването на нервите.“

Гладуването като потенциално лечение

Изследването оценява регенерацията на нерви при мишки, чийто седалищен нерв – най-дългият нерв, който се разпростира от гръбначния стълб до крака – е смазан. Половината от мишките са подложени на периодично гладуване, докато другите – хапват без ограничения. Този хранителен режим продължава 10 дни (или 30 дни преди операцията), а възстановяването на мишките е наблюдавано 24 до 72 часа след увреждането на нерва.

Накрая специалистите измерват дължината на възстановените аксони и при мишите, които са гладували периодично, тя е била приблизително 50 процента по-голяма.

„Дали това не е само върхът на айсберга? Дали не съществуват и други бактерии или бактериални метаболити, които могат да подпомогнат възстановяването?“, пита проф. Ди Джовани.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ