Противозачатъчно хапче за мъже е 99 % ефективно при мишки. Няма странични ефекти

Противозачатъчно хапче за мъже е 99 % ефективно при мишки. Няма странични ефекти

Противозачатъчно хапче за мъже е 99 % ефективно при мишки. Няма странични ефекти

Екип от учени обяви в сряда, че е разработил мъжко противозачатъчно хапче, което е 99 % ефективно при мишки и не предизвиква наблюдаеми странични ефекти. До края на следващата година би трябвало да започнат изпитвания и върху хора.

Откритията на специалистите са представени по време на пролетната среща на Американското химично общество и представляват важна стъпка напред по отношение на разширяването на вариантите за контрол на раждаемостта (както и отговорностите) при мъжете.

Още откакто противозачатъчното за жени е изобретено през 60-те години на миналия век, изследователи проявяват интерес към неговия еквивалент за мъже, казва д-р Абдула Ал Норман, възпитаник на Университета в Минесота пред AFP.

“Множество изследвания показват, че мъжете имат желание да споделят отговорността за контрола на раждаемостта със своите партньорки. – казва той – Досега обаче съществуват само два ефективни варианта – презервативи или вазектомия.“

Вазектомията е обратима, но тази операция е скъпа и не винаги е успешна.

Противозачатъчното хапче за жени използва хормони, за да попречи на менструалния цикъл. Що се отнася до неговия еквивалент за мъже, през годините учените се опитват да таргетират мъжкия хормон тестостерон.

Проблемът с този подход обаче е, че предизвиква сериозни странични ефекти – наддаване на тегло, депресия, увеличаване на нивата на холестерола, известен като липопротеини с ниска плътност, което от своя страна увеличава рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

Противозачатъчното за жени също върви ръка за ръка с различни странични ефекти, включително риск от кръвни съсиреци.

Нехормонално лекарство

За да създаде нехормонално лекарство, Норман, който работи в лабораторията на проф. Гунда Георг, се съсредоточава върху протеин, наречен „рецептор на ретиноева киселина (RAR) алфа“.

В човешкото тяло витамин А се преобразува в най-различни форми, включително ретиноева киселина, която играе важна роля при растежа на клетките, образуването на семенна течност и развитието на ембриона.

Ретиноева киселина трябва да си взаимодейства с RAR алфа, за да изпълнява тези функции, и лабораторни експерименти показват, че мишките без гена, който създава RAR алфа, са стерилни.

Норман и Георг създават смес, която блокира действието на RAR алфа. Те идентифицират най-добрата молекулярна структура с по мощта на компютърен модел.

„Ако знаем как изглежда ключалката, то тогава можем да създадем по-добър ключ – именно тук на помощ идва изчислителния модел“, казва Норман.

Техният химикал, известен като YCT529, е създаден така, че да си взаимодейства единствено и само с RAR алфа, а не с другите два сходни рецептора RAR бета и RAR гама. По този начин потенциалните странични ефекти са минимални.

Пет години до появата му на пазара?

Когато мишките приемат хапчето в продължение на 4 седмици, YCT529 намалява драстично броя на сперматозоидите и при чифтосване предотвратява бременността в 99 % от случаите.

Учените наблюдават теглото, апетита и цялостната активност на гризачите и не установяват каквито и да било очевидни странични ефекти, макар че животинките няма как да съобщят за проблеми от типа на главоболие и промени в настроението.

Ако спрат хапчето за 4-6 седмици, мишките отново могат да имат поколение.

Учените се надяват, че през третото или четвъртото тримесечие на 2022 г. ще могат да стартират изпитвания и върху хора със съдействието на компанията YourChoice Therapeutics.

„Вярвам, че нещата ще се придвижат напред бързо“, казва Георг. Според нея лекарството ще може да излезе на пазара през идните 5 години. „Няма гаранции, че ще работи… но ще бъда изключително изненадана, ако не видим каквито и да било странични ефекти и при хората“.

Когато става дума за мъжки противозачатъчни хапчета, един от основните въпроси, които стоят на дневен ред, е дали жените могат да се доверят на мъжете в това отношение. Изследванията обаче показват, че повечето дами имат вяра на своите партньори. Значителен брой мъже пък казват, че са склонни да приемат подобен медикамент.

Източник: Obekti.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ