Скоро може да разполагаме с лекарство, което удължава живота на големите кучета

Скоро може да разполагаме с лекарство, което удължава живота на големите кучета

Скоро може да разполагаме с лекарство, което удължава живота на големите кучета

Биотехнологичната компания Loyal обяви, че е достигнала ключов етап по пътя към одобрението на своето лекарство за удължаване на живота на големите кучета.

Съобщението бе направно, след като Центърът за ветеринарна медицина към Агенцията по храните и лекарствата (FDA) потвърди, че данните на Loyal (всички 2300 страници според главния изпълнителен директор Селин Халиуа) отговарят на ключово изискване за ускорената процедура на FDA за условно одобрение на терапии за животни - разумно очакване за ефективност. Това означава, че FDA е убедена, че лекарството LOY-001 вероятно ще бъде ефективно за увеличаване на продължителността на живота на големите кучета.

Въпреки че от компанията все още се изисква да представи данни за безопасността и производството на LOY-001, ако бъде дадено условно одобрение, ще бъде разрешено да се предлага на пазара за удължаване на живота на кучета, докато се очаква пълното му одобрение. Това ще се случи най-рано през 2026 г.

"Loyal е основана с амбициозната цел да разработи първите лекарства за удължаване на здравословния живот на кучетата", казва Халиуа в изявлението си. "Този крайъгълен камък е резултат от дългогодишната внимателна работа на екипа. Ще продължим да работим също толкова усърдно, за да доведем тази и другите ни програми за дълголетие до одобрение от FDA."

Големите и гигантските кучета, като голдън ретривърите, договете и нюфаундлендите, са известни с краткия си живот - средната продължителност на живота на последните е осем до десет години. Предишни изследвания показват, че това е резултат от дългогодишно селективно развъждане на големи кучета, което им дава генетичната рецепта за огромни тела, но и за кратък живот.

"Екстремното фенотипно разнообразие при кучетата не е "естествено" - то е резултат от интензивно развъждане от страна на хората, за да се създадат животни, които да се справят отлично със задачи като пастирство, защита и придружаване", казва Бренън Маккензи, директор на ветеринарната медицина в Лоял. "В Loyal разглеждаме кратката продължителност на живота на големите кучета не като неизбежна, а като генетично свързано заболяване, причинено от исторически изкуствен подбор. Като такова то съответно е податливо на лечение с лекарство.“

Целта на LOY-001 е растежният хормон IGF-1, за който се смята, че е с повишени нива при големите кучета. Идеята е лекарството да се инжектира на всеки три до шест месеца. То потенциално може да намали нивото на IGF-1 до това, което се наблюдава при по-малките кучета, които често имат по-дълга продължителност на живота. Констатацията на FDA, че данните на Loyal подкрепят "разумното очакване за ефективност", предполага, че тази цел вероятно ще бъде постигната.

Това обаче не означава, че кучетата могат да живеят безкрайно дълго. "Това определено не са лекарства за безсмъртие или радикално удължаване на живота", казва Халиуа в имейл, изпратен до New York Times. "Нищо от това, което разработваме, не би могло да накара едно куче да живее вечно."

Това обаче дава известна надежда, че нашите кучешки спътници биха могли да живеят малко по-дълго и междувременно да имат по-добро качество на живот. Това може да бъде и важна стъпка в развитието на лекарствата за дълголетие като цяло - ако отговаря на стандартите на FDA, LOY-001 ще бъде първото одобрено лекарство за удължаване на живота.

Само времето и изследванията ще покажат дали разработването и одобряването на лекарства за удължаване на живота ще се разпространи и отвъд кучетата, но това със сигурност не е попречило на някои хора да опитат... уникални начини за борба със стареенето.

Източник: Obekti.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ