След успешното кацане на Луната Индия изстреля сонда за изучаване на Слънцето

След успешното кацане на Луната Индия изстреля сонда за изучаване на Слънцето

След успешното кацане на Луната Индия изстреля сонда за изучаване на Слънцето

След успешното кацане на Луната Индия изстреля сонда за изучаване на Слънцето. Това стана в 11:50 ч. местно време в събота, съобщава Ройтерс.

Уебсайтът на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) предаваше на живо излитането на ракетата, която трябва да транспортира сондата към Слънцето.

Предаването беше гледано от близо 500 000 зрители, докато хиляди се събраха близо до мястото за изстрелване, за да видят излитането на сондата. Мисията ще има за цел да изучава слънчевите ветрове, които могат да причинят смущения на Земята, известни като полярни сияния.

Космическият кораб Aditya-L1 (наречен на думата на хинди за слънце) е проектиран да измине около 1,5 млн. км за четири месеца до достигане на точката на Лагранж - място, където обектите в Космоса имат възможност да останат на едно място поради баланс на гравитационните сили, намалявайки консумацията на гориво за космическия кораб.   

Учените се надяват да научат повече за ефекта на слънчевата радиация върху хилядите сателити в орбита. "Ниската земна орбита е силно замърсена поради частно участие, така че намирането на начин за защита на сателитите ще има голямо значение за съвременната космическа среда", каза Рама Рао Нидаманури, ръководител на отдела по науки за Земята и космоса в Индийския космически институт.

В по-дългосрочен план данните от мисията биха могли да помогнат за по-доброто разбиране на въздействието на Слънцето върху климатичните модели на Земята и произхода на слънчевия вятър - потокът от частици, които текат от слънцето през Слънчевата система, казаха учени от ISRO. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ