Специалното число, което управлява растежа, промяната и разпада в природата

 Специалното число, което управлява растежа, промяната и разпада в природата

Специалното число, което управлява растежа, промяната и разпада в природата

Изглежда, че Вселената обича специални числа. Някои от тях водят началото си от геометрията, като π или корен квадратен от две. Други, като константата на фината структура, успяват да установят връзка между способността на звездите да светят и причината, поради която филийката с масло пада по-често откъм намазаната страна. Съществува и e, или числото на Ойлер: математическа константа, която се среща в различни области - от квантовата механика до финансите и зоологията.

Чисто и просто като число то не изглежда особено специално. Стойноста му е 2,71828... и продължава вечно, тъй като е ирационално число. Също като π, e е трансцендентно, което означава, че не е решение на нито един вид полиномно уравнение. Математическите му свойства го правят много специално, но фактът, че го откриваме и на други места, го превръща в особено влиятелно.

То е най-полезно, когато става въпрос за растеж, промяна и разпад. Числото e се използва като основа на експоненциалната функция. Експоненциалното разпадане на радиоактивните елементи се изразява с много просто уравнение, което съдържа e и зависи от времето и няколко други константи, свързани с естеството на елемента и с това колко от него сте имали на първо място.

Чакате ли чашата ви с кафе да изстине? Е, скоростта на загубата на топлина ще бъде подобна на формулата за експоненциално разпадане. Съществува различна зависимост между температурата на околната среда, кафето и коефициента на топлопреминаване - но под капака на реалността се крие това важно число, e.

При експоненциалния растеж на популацията - например при растежа на бактериите - също се стига до тази експоненциална зависимост. По същия начин разпространението на болест, при която няма имунизация (като например в началото на пандемията COVID-19), първоначално ще се разпространява експоненциално - но това не е само в биологията. Верижната ядрена реакция, която захранва както реакторите за ядрено делене, така и ядрените оръжия, се основава на експоненциален растеж.

Можем да открием още по-необичайни връзки, които показват колко фундаментално е това число. Представете си, че сте човек, който залага, и избирате едно число на рулетката. Вероятността да спечелите е 1/37. Но ако изиграете 37 игри, шансът да сте загубили всеки път е 1/е. Коефициентът e може да се използва и за изчисляване на температурата на цялата Вселена въз основа на космическия микровълнов фон. Той наистина е навсякъде!

Това число е наистина специално и си струва да се запомни.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила