СЗО: 90% от световното население има някакъв имунитет срещу COVID-19

СЗО: 90% от световното население има някакъв имунитет срещу COVID-19

СЗО: 90% от световното население има някакъв имунитет срещу COVID-19

Около 90% от световното население вече има някакво ниво на имунитет срещу вируса на COVID-19, обяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

Той обаче предупреди, че пропуските в стратегиите за справяне с COVID-19 тази година продължават да създават идеални условия за появата на смъртоносен нов вариант.

„Ние сме много по-близо до това да можем да кажем, че извънредната фаза на пандемията е приключила, но все още не сме стигнали дотам“, каза Тедрос на пресконференция в петък.

„Пропуските в тестването... и ваксинацията продължават да създават перфектните условия за появата на нов проблемен вариант, който може да причини значителна смъртност“, добави той.

Неговите коментари идват в момент, когато инфекциите с COVID-19 достигнаха рекордни нива в Китай и започнаха да нарастват в части от Великобритания след месеци на спад.

По-нататъшното облекчаване на изискванията за тестване на COVID-19 и правилата за карантина в някои китайски градове беше посрещнато със смесица от облекчение и безпокойство в петък, тъй като стотици милиони очакват очаквана промяна в националните политики за коронавируса след протести в редица градове.

„Въпреки че COVID-19 и грипът могат да бъдат леки инфекции за мнозина, не трябва да забравяме, че те могат да причинят тежко заболяване и дори смърт на най-уязвимите в нашите общности“, коментира Мери Рамзи, директор на програмите за обществено здраве в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство .

СЗО призова правителствата в световен мащаб да се съсредоточат върху осигуряването на ваксинация до изложените на риск, като хора над 60-годишна възраст и тези със съпътстващи заболявания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ