"Течна кост" ще възстановява повредена костна тъкан

Течна кост ще възстановява повредена костна тъкан

"Течна кост" ще възстановява повредена костна тъкан

В съвременната медицинска практика подмяна на костите с титанови импланти или отпечатани на 3D-принтер заместители не е нещо ново, а дори може да се каже, че се случва ежедневно, пише ABC Fаct. Но всяка изкуствена присадка винаги има много недостатъци в сравнение с "личните" от човешкото тяло. Затова група от израелски лекари създаде вид "течна кост": специално вещество, което бързо създава нова костна тъкан.

Същността на технологията на "течната кост" се основава на използването на стволови клетки от мастната тъкан на пациента. С помощта на специален софтуер, учените създават триизмерен модел на необходимата кост. След това в специални камери под налягане за няколко месеца протича процес на диференциация на стволовите клетки в костни. Стволовите клетки от мастна тъкан не са избрани случайно, тъй като и мастните и костните произтичат от един и същ вид - съединителната тъкан. Това прави регулирането на процеса на диференциация на прогениторни клетки от единия вид в друг относително лесно.

"Ние проведохме клинични изпитвания в лицево-челюстни кости. Сега предстои да повторим процедурата с така  наречените дълги кости в крайниците. За тази цел вече сме проведели предварителни опити върху овце. Полученият продукт има полутечна консистенция, която инжектираме в костния дефект, а след това наблюдаваме промяната в рамките на 12 седмици. През този период костта се възстановява, заздравява и става напълно функционална", тъврдят авторите Ора Бургер и Атара Новак.

Продължителността на един пълен цикъл на лечение по този начин отнема не повече от 3 месеца. При това напълно отсъства едно от най-сериозните усложнения на съвременната трансплантация - отхвърлянето на имплантирания материал. В контролната група от доброволци, успешно участват 11 пациенти с травми на челюстта. През следващата година експертите ще пристъпят към клинични проучвания за имплантиране на "течната кост" в крайниците.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ