Наука и Здраве

Учени измериха качеството на съня при преболедували COVID-19

Учени измериха качеството на съня при преболедували COVID-19

Учени измериха качеството на съня при преболедували COVID-19

Две години и половина след началото на пандемията COVID-19 пациентите продължават да изпитват различни прояви на постковид синдроми. Например, смущения в съня, става ясно от публикация в The Lancet Respiratory Medicine.

Екип от учени от Университета на Манчестър в Обединеното кралство изследва характера на нарушенията на съня при хора, лекувани в болници от вируса през последните два до седем месеца, а също и при такива, лежали в болница преди  10 до 14 месеца.

В наблюдението са били обхванати общо 638 души. В хода на изследването е приложена и методиката на т.нар. Питсбърски въпросник за индекса на съня, измерващ неговата ефективност, дълбочина, продължителност, усещане за тревожност, умора, сънливост, нива на настроение. Така било установено, че 62% от участниците страдат от проблеми с качеството на съня си. Средностатистически, боледувалите от коронавирус спят с 65 минути по-дълго от преди. Въпреки това те имат значително намален индекс на почивка (минус 19 %) и намалена ефективност на съня (3,83 %).

Получените резултати се смятат за свидетелство за влиянието на коронавируса върху физиологичните процеси в организма, които са свързани със съня, правейки го по-продължителен, но по-малко ефективен.

Също така изследователите потвърждават друг отдавна известен проблем, дължащ се на постковид синдрома, а именно, че задухът е един от най-често срещаните симптоми, които влияят отрицателно върху качеството на съня. Освен това изследователите регистрирали сред бившите пациенти на ковид-отделения в болниците висок дял на тревожност и мускулна слабост: съответно от 18% до 39% и от 27% до 41%. Това означава, че средно една трета от изследваните участници са изпитвали гореспоменатите проблеми. Според авторите на проучването, резултатите ще помогнат за подобряване на рехабилитацията на пациентите в бъдеще,  с коронавирус, както и за по-нататъшно проучване на симптомите постковид синдрома.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам