Учени: Мит е, че човек може да е и пълен, и здрав

Учени: Мит е, че човек може да е и пълен, и здрав

Учени: Мит е, че човек може да е и пълен, и здрав

Твърдението, че хората с излишно тегло могат да са напълно здрави е невярно, заявяват учени от Университета в Бирмингам в най-новото изследване по темата.

Според мита „пълен, но в добра форма“ човек с излишни килограми може да се смята здрав, ако всички метаболитни показатели, включително кръвно налягане и ниво на кръвната захар, са в норма.

Според университетското изследване обаче дори хората без метаболитни аномалии след известно време стават по-предразположени към болестите на сърцето в сравнение с хората с нормално тегло.

Изводът се базира на анализ на данните за 3,5 млн. души за периода между 1995 и 2015 г. Проучени са здравните истории на хора със затлъстяване (с индекс на телесната маса над 30), които първоначално нямали сърдечни заболявания, нито диабет, високо кръвно или висок холестерин.

Само по себе си наличието на излишно тегло ви подлага на повишен риск от сърдечен пристъп или инфаркт, коментира Майк Наптън от Британската кардиологична асоциация.

Друго изследване, публикувано по-рано, твърди обратното – че пълните хора могат да са здрави, ако имат „правилните гени“.

Преценката дали човек е здрав, или не по фиксирани критерии е опростен и не съвсем коректен подход, смятат критици на проучването.

Според трето изследване здравето може да зависи не толкова от това дали човекът е с излишно тегло, а от разпределението на излишните мазнини в тялото. Например, ако излишните килограми са натрупани основно в областта на корема, е по-опасно, отколкото ако са разпределени равномерно из цялото тяло, разказва Би Би Си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ