Учени създадоха ново съединение за намаляване на теглото

Учени създадоха ново съединение за намаляване на теглото

Изследователи от медицинския колеж „Бейлър“ и медицинския факултет на Станфордския университет са разработили ново съединение - BHB-Phe, което регулира апетита и телесното тегло чрез взаимодействие с невроните в мозъка. Резултатите от изследването са публикувани в списание Cell.

Досега се смяташе, че BHB (бета-хидроксибутират) е съединение, произвеждано от черния дроб и използвано от организма като източник на енергия. Скорошни проучвания обаче показаха, че нивата на BHB се увеличават след гладуване и физически упражнения, което привлече вниманието на учените към възможното му използване при затлъстяване и диабет.

В новото проучване екип от учени от Станфордския университет установи, че BHB участва в друг важен метаболитен процес. Ензимът CNDP2 свързва BHB с аминокиселини, образувайки съединение, което може да има ефект върху телесното тегло и метаболизма. Едно от тези съединения е BHB-фенилаланин (BHB-Phe).

Екипът от учени от университета Бейлър е изследвал как BHB-фенилаланинът влияе върху хранителното поведение и телесното тегло на мишки. Изследването показва, че съединението активира невронни популации в хипоталамуса и мозъчния ствол, които потискат апетита и насърчават загубата на тегло. В същото време мишките, генетично модифицирани да не произвеждат CNDP2, ядат повече и наддават на тегло.

Освен това ензимът CNDP2 може да произвежда и сродно съединение, Lac-Phe, което преди това е показало способността си да лекува затлъстяване при мишки. Изследването обаче показа, че Lac-Phe и BHB-Phe въздействат върху различни групи неврони в мозъка, което означава, че съществуват различни механизми на действие, въпреки сходните ефекти върху хранителното поведение.

Според учените BHB-Phe дава нови надежди за лечение на заболявания, свързани с метаболитни нарушения, като затлъстяване и диабет. Необходими са обаче още изследвания, за да се установи как съединението влияе на хората.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ