В Кеймбридж откриха причината за обвиненията към жените във вещерство през XVI-XVII в.

В Кеймбридж откриха причината за обвиненията към жените във вещерство през XVI-XVII в.

В Кеймбридж откриха причината за обвиненията към жените във вещерство през XVI-XVII в.

Британски учени от университета в Кеймбридж установиха защо в Англия в началото на Новата епоха от XVI-XVII век, почти всяка жена, заета с някаква дейност, е можело да бъде обвинена в магьосничество. Освен суеверия и лично отношение, тенденцията се оказва свързана и с видовете работа, достъпни за жените по това време. Изследването е публикувано в научното списание Gender&History.

Историците са установили, че през XVI-XVII век в Англия сред всички обвинени в злонамерено използване на магия, мъжете са били от 10% до 30%. Според учените тогавашните англичанки с страдали от психопатичния лов на вещици, защото работата им е била свързана с грижи за болни и деца, готвене, производство на млечни продукти и грижи за добитък. В работата си жените редовно са се сблъсквал с естествени процеси на гниене и инфекции, които са били силно свързани в общественото диво съзнание за поражения и щети, причинени от магьосничеството. Това се е явявало в контраст с работата на мъжете, която е включвала камък, желязо, дърво и други относително устойчиви на гниене материали.

„Естествените процеси на гниене са се разглеждали като „нещо лошо и отвратително. Замърсената кръв е предизвиквала усещане за парене в раните, а разваленото мляко е придвало на сиренето неприятна миризма“, каза авторът на изследването д-р Филип Картър.

Освен това жените често са работели на няколко места и са били принудени да общуват с голям брой хора в домове, пекарни, пазари и други средища. Честотата на социалните контакти е увеличавала риска от забъркване в разногласия или недоразумения. В много случаи жените са били обвинявани в магьосничество, просто защото са имали лошия късмет да бъдат там по време на чуждо нещастие.

Детската смъртност е била висока и перспективата за загуба на дете често е мотивирала обвиненията в магьосничество срещу жените. Повече от 13% от всички съобщения по онова време за жени, практикуващи черна магия, включват жертви под 12-годишна възраст.

В Англия през XVI-XVII век магьосничеството се е смятало за сериозно престъпление. По време на процесите срещу вещици от средата на XVII век, стотици жени са екзекутирани само за три години. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ