Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със сърцето

Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със сърцето

Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със сърцето с единадесет процента и представлява по-голяма опасност за здравето на този орган, отколкото общото тегло, сочат данни от проучване на британски кардиолози, цитирани от "Дейли мейл".

Изследването е направено от специалисти от Оксфордския университет. 

Кардиолозите са изследвали връзката между обиколката на талията и състоянието на сърцето при 430 хиляди британци на възраст между 40 и 70 години. Проучването е продължило 13 години. 

Всеки пети от хората с най-широка талия е 3,21 пъти по-склонен да получи проблеми със сърцето в сравнение с всеки пети с най-тънка талия, сочат данните. Сред често срещаните проблеми са сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт или нарушен ритъм.

Хората с най-голям индекс на телесна маса, който отчита теглото и височината, обаче са само 2,65 пъти по-склонни към подобни проблеми в сравнение с тези с най-малък. Всяка допълнителна единица към този индекс увеличава вероятността за сърдечна недостатъчност с 9 процента.

Водещият учен д-р Айодипупо Огунтаде съветва да се измерва талията всяка година, за да се следи риска за сърдечното здраве. 

Резултатите от проучването са представени на проведен в Барселона конгрес на европейски кардиолози.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ